Schippers Watertaxi Rotterdam overtreden dagelijks veiligheidsinstructies

Door Johanne Levinsky
2 min
Uit onderzoek naar vaargegevens van schippers van Watertaxi Rotterdam blijkt dat zij nog steeds iedere dag tegen het verkeer in gaan. Ze negeren hiermee hun interne veiligheidsinstructies en kunnen zo ongelukken veroorzaken. Een watertaxi die in juli 2022 in aanvaring kwam met een rondvaartboot, week ook van zijn route af. Hierdoor kon de schipper andere vaartuigen maar lastig in het vizier houden. Dit meldt NOS.

Ruim een derde van de schippers op 218 vaartochten volgde tussen 20 december en 15 januari niet de route zoals deze door Watertaxi Rotterdam is voorgeschreven. Ze moeten namelijk eerst de Nieuw Maas over, maar nemen een snellere sluiproute over de binnenbocht. Dit zou blijken uit onderzoek van NOS en Rijnmond naar de vaargegevens van de schippers. Watertaxi Rotterdam zegt dat hun eigen gegevens andere conclusies tonen. Ook zou de gps-informatie van de watertaxi’s niet betrouwbaar genoeg zijn.

Berisping

De conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de schipper bij de aanvaring met bijna dodelijke afloop niet op de voorgeschreven route voer, geeft de organisatie wel toe. Daarom gaat Watertaxi Rotterdam erop toezien dat de schippers de vaarregels op de Nieuwe maas naleven. Schippers die een snellere route varen, krijgen volgens het bedrijf een berisping of schorsing opgelegd. Dat is in het afgelopen jaar respectievelijk 37 en 2 keer gebeurd.