Geen uitzondering voor watertaxi's bij nachtelijk snelheidslimiet Waddeneilanden

Door Milan Bos
3 min
Watertaxi's zullen zich aan de nachtelijke maximumsnelheid van 20 km/uur moeten houden bij de Waddeneilanden. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat er geen uitzonderingsposities is voor de vaartuigen. Dit na aanleiding van een motie van Caroline van der Plas (BBB). Dit meldt Taxipro.

Op de Waddenzee geldt een snelheidslimiet van 20 km/u in de avonduren. Dit is met name om de overlast van de vaartuigen in het natuurgebied te beperken. Wie toch harder wil varen moet daarvoor een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming en een aanwijzingsbesluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement verkrijgen. Er zijn echter uitzonderingen voor urgent ziekenvervoer en reddings-, bergings- en opsporingsoperaties. De watertaxi tussen Ameland en Holwerd vaart al niet meer tussen zondsondergang en zonsopgang wegens deze snelheidsbeperking. 

Vervoer mogelijk binnen de regels

Hoewel Harbers erkent dat de bereikbaarheid van de eilanden belangrijk is, ziet hij geen reden voor een uitzonderingspositie voor de watertaxi. Na overleg  met Rijkswaterstaat, Veltman Marine Service, de gemeente Ameland, de provincie Fryslân en de Veiligheidsregio Fryslân, is geconcludeert dat personenvervoer goed mogelijk is binnen de bestaande beperkingen. Een reis naar Ameland per watertaxi duurt dan minder dan een half uur. Als de ondernemer de snelheidsbeperking ’s nachts wil overschrijden, zal die een passende beoordeling moet laten uitvoeren op grond van de Natuurbeschermingswet. 

Door: Nationale Transportgids