Plaquette onthuld bij Zeesluis IJmuiden

Door Johanne Levinsky
2 min
Ter herinnering aan de officiële opening van Zeesluis IJmuiden door koning Willem-Alexander op 26 januari 2022 is afgelopen dinsdag (11 oktober 2022) bij het Sluis Operatie Centrum een plaquette onthuld. Daarvoor zorgden Rijkswaterstaat en vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland, Port of Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Dat meldt Rijkswaterstaat.

Met de aanleg van Zeesluis IJmuiden werd gestart in juli 2016. De werkzaamheden werden in augustus 2021 afgerond. Daarna werd enige tijd geoefend met de zeesluis en werd die getest. De nieuwe zeesluis vervangt de kleinere Noordersluis uit 1929, die na bijna honderd jaar aan vervanging toe was. OpenIJ heeft de zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwd. Dit aannemersconsortium is de komende 25 jaar nog verantwoordelijk voor het onderhoud.

Efficiënter schutten

De ervaringen met Zeesluis IJmuiden zijn sinds de openstelling positief. Het schutten verloopt efficiënt en is beter te plannen. De situatie van aanbodgestuurd schutten duurt nog tot eind 2024.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres