Eerste noodmaatregelen tegen droogte zijn geschrapt

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Een paar waterschappen hebben donderdag enkele noodmaatregelen geschrapt, die zij namen tegen de extreme droogte deze zomer. Dat is gebeurd in gebieden die minder erg te lijden hebben gehad van een neerslagtekort en droogvallende sloten en beken. In die gebieden heeft het de afgelopen dagen ook flink geregend, wat lang niet overal in Nederland het geval is. Er zijn ook delen van het land waar het nog steeds kurkdroog is.

Waterschap Zuiderzeeland in Flevoland hoeft geen water meer door te voeren van het IJsselmeer en Markermeer naar het Veluwemeer. Dat was vier maanden lang nodig om het waterpeil in het Veluwemeer hoog genoeg te houden en de waterkwaliteit daar te beschermen. Volgens Rijkswaterstaat is de extra wateraanvoer niet meer nodig. In Flevoland zelf laat Zuiderzeeland het waterpeil langzaam weer zakken naar het normale niveau. Het peil was flink opgehoogd om besproeiing mogelijk te maken.

Sproeiverbod

Waterschap Drents-Overijsselse Delta heeft de sproeiverboden langs de Vecht, Twentekanalen en Staphorst ingetrokken omdat er weer voldoende water in de sloten zit. De grondwaterstand is nog wel zeer laag, aldus het schap, en moet nog flink aangevuld worden. Alle waterschappen denken dat het nog maanden zal duren voor de gevolgen van de extreme droogte in Nederland voorbij zijn. Pas dan wordt ook zichtbaar hoeveel blijvende schade de hitte en de droogte hebben veroorzaakt voor landbouw en natuur.

Door: ANP