Havens en scheepvaart in Nijmegen lijden onder lage waterstand

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Cruiseschepen en vrachtschepen maken veelvoudig gebruik van de Rijn. Nijmegen heeft een historische band met deze rivier. In tijden van droogte zijn de gevolgen dan ook goed zichtbaar in de Gelderse stad. Het lage water brengt beperkingen met zich mee voor de binnenvaart. Dit meldt de Gelderlander. 

Tegen de grond

Een aantal cruiseschepen waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen lijken de grond te raken. Hoewel dit geen gevolgen heeft voor hun opvang laat het de omvang van de droogte goed zien. Bij de Lindenberghaven geldt een beperking voor boten die niet dieper dan 130 centimeter in het water liggen. De Pannenkoekenboot is door het waterpeil al naar Rotterdam vertrokken omdat deze twee keer vast kwam te lopen.

Waal

De Oude Waal is bijna helemaal drooggevallen. Deze vertakking van de Waal lijkt dagelijks te zakken met 2 tot 2,5 centimeter. Veel cruiseschepen die in Duitsland niet meer kunnen varen wijken uit naar Nederland en België. De Nijmeegse haven ligt er daarom vol mee. Naar verwachting zal de Waal op 455 centimeter blijven steken. Voordat het waterpeil weer stijgt zijn er aanzienlijke regenbuien in Duitsland nodig.

Door: Nationale Transportgids