Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
Tijdens een symposium in Portugal van verschillende centrale banken waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell voor de gevolgen van de inflatie-beteugelende maatregelen. Hij stelde dat er geen garantie is dat die inflatie onder controle komt zonder het veroorzaken van een recessie. Dit meldt De Tijd.  

Grappend

Powell nam geen blad voor de mond. Grappend noemde hij zelfs dat de meeste bankiers maar weinig grip hebben op het concept inflatie. Onlangs kondigden de EU en de VS een rentestijging aan om de inflatie te beperken. Rentestijgingen zorgen voor duurdere leningen, wat de groei van het bedrijfsleven en het bestedingsgedrag van burgers beperkt.

Beurzen 

De recessievrees heeft ook een weerslag op de aandelenmarkt. De AEX en de Dow Jones zien over de hele maand juni al forse dalingen die op de korte termijn doorzetten. Grote Amerikaanse ketens die verlies leden waren onder andere Bed Bath & Beyond en Tesla. Zij lijden onder stijgende brandstofkosten en vertraagde aanvoerketens. Verliezende bedrijven zullen naar verwachting mensen ontslaan en bezuinigen om geldschieters en aandeelhouders te kunnen betalen.

Recessie  

Als dit op grote schaal gebeurt en de het volume van het bruto binnenlands product twee opeenvolgende kwartalen krimpt dan spreekt men van een recessie. Hoewel dit vervelend is voor grote internationale bedrijven hebben recessies grootschalige effecten op het verloop van de maatschappij. Huishoudens verliezen hun inkomen en maatschappelijke armoede neemt wereldwijd toe. De Beurskrach van 1929 is hierbij het extreemste voorbeeld. De daaruit volgende proletarisering had een bijzonder verregaande impact op het verloop van de jaren dertig van de twintigste eeuw. 

Nationale Transportgids