Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer camera's en drones in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Meer camera's en drones in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel
In de Rotterdamse haven wordt met de uitbreiding van het bestaande netwerk van camera’s en drones een zogenoemd 'virtueel hek' gecreëerd om drugscriminaliteit aan te pakken. "Nog meer ogen in de haven", noemt een gemeentewoordvoerster dat.

Onder meer de gemeente Rotterdam, politie, Openbaar Ministerie (OM), de douane en Havenbedrijf Rotterdam hebben een gezamenlijk plan opgesteld om drugscriminaliteit in de haven te voorkomen en te bestrijden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vorig jaar een eenmalige bijdrage van 5 miljoen euro geleverd aan dit gezamenlijke actieplan, zo staat in het jaarverslag 2021 van de gemeente Rotterdam over de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Met dit geld wordt geïnvesteerd in dat virtuele hek om het haventerrein. "Met meer en vooral slimme camera’s en meer drones kunnen we sneller beelden krijgen", aldus de gemeentewoordvoerster. "Op die manier kunnen we verdachte situaties sneller signaleren." Wanneer de extra inzet van camera’s en drones wordt uitgevoerd, is nog niet bekend.

72.000 kilo cocaïne

Met het extra geld van het Rijk worden ook de mogelijkheden onderzocht om alle havenprofessionals te screenen en zo onbevoegden buiten het haventerrein te houden. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de aanpak om te voorkomen dat iemand wordt geronseld als uithaler. Hiermee worden mensen bedoeld die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen.

In 2021 werd volgens het OM ruim 72.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept, met in totaal een straatwaarde van ruim 5 miljard euro. Ook werd er een recordaantal van vierhonderd uithalers opgepakt, een toename van 42 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Om uithalers te ontmoedigen heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vorig jaar aan dertien uithalers een dwangsom opgelegd. In 2020 waren dit er tien.

Mensenhandel en illegale prostitutie

Naast de aanpak van criminaliteit in de haven heeft de gemeente Rotterdam in 2021 samen met andere instanties tevens meer maatregelen genomen om mensenhandel en illegale prostitutie tegen te gaan. Rotterdam heeft naar eigen zeggen als eerste Nederlandse gemeente onderzoek gedaan naar de aard en omvang van criminele uitbuiting en hiertegen stappen ondernomen.

Door: ANP

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.