Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meer camera's en drones in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Meer camera's en drones in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel
In de Rotterdamse haven wordt met de uitbreiding van het bestaande netwerk van camera’s en drones een zogenoemd 'virtueel hek' gecreëerd om drugscriminaliteit aan te pakken. "Nog meer ogen in de haven", noemt een gemeentewoordvoerster dat.

Onder meer de gemeente Rotterdam, politie, Openbaar Ministerie (OM), de douane en Havenbedrijf Rotterdam hebben een gezamenlijk plan opgesteld om drugscriminaliteit in de haven te voorkomen en te bestrijden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vorig jaar een eenmalige bijdrage van 5 miljoen euro geleverd aan dit gezamenlijke actieplan, zo staat in het jaarverslag 2021 van de gemeente Rotterdam over de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Met dit geld wordt geïnvesteerd in dat virtuele hek om het haventerrein. "Met meer en vooral slimme camera’s en meer drones kunnen we sneller beelden krijgen", aldus de gemeentewoordvoerster. "Op die manier kunnen we verdachte situaties sneller signaleren." Wanneer de extra inzet van camera’s en drones wordt uitgevoerd, is nog niet bekend.

72.000 kilo cocaïne

Met het extra geld van het Rijk worden ook de mogelijkheden onderzocht om alle havenprofessionals te screenen en zo onbevoegden buiten het haventerrein te houden. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de aanpak om te voorkomen dat iemand wordt geronseld als uithaler. Hiermee worden mensen bedoeld die rondlopen of zich laten insluiten op het haventerrein om daar drugs uit containers te halen.

In 2021 werd volgens het OM ruim 72.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept, met in totaal een straatwaarde van ruim 5 miljard euro. Ook werd er een recordaantal van vierhonderd uithalers opgepakt, een toename van 42 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Om uithalers te ontmoedigen heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vorig jaar aan dertien uithalers een dwangsom opgelegd. In 2020 waren dit er tien.

Mensenhandel en illegale prostitutie

Naast de aanpak van criminaliteit in de haven heeft de gemeente Rotterdam in 2021 samen met andere instanties tevens meer maatregelen genomen om mensenhandel en illegale prostitutie tegen te gaan. Rotterdam heeft naar eigen zeggen als eerste Nederlandse gemeente onderzoek gedaan naar de aard en omvang van criminele uitbuiting en hiertegen stappen ondernomen.

Door: ANP

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).