Bewapende beveiliging vanaf 1 januari mogelijk op Nederlandse schepen

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Vanaf 1 januari is het zeeschepen die onder de Nederlandse vlag varen toegestaan om onder voorwaarden particuliere gewapende beveiliging in te schakelen. Met dat voorstel heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd. De maritieme sector is blij dat  zeevarenden op Nederlandse zeeschepen nu te allen tijde kunnen worden beschermd in wateren die door piraten worden geteisterd. Dit meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

“Ruim tien jaar hebben wij samen met de kapiteinsvereniging NVKK, vakbond Nautilus International en de Vereniging Maritiem Gezinskontakt gestreden voor dergelijke wetgeving,” zegt KVNR-directeur Annet Koster in een bericht op de website. “Eindelijk is het zover en kunnen onze schepen en mensen beveiligd door gevaarlijke wateren varen, óók als de inzet vanuit Defensie niet mogelijk is. Nederland loopt bovendien niet langer uit de pas in vergelijking met andere Europese maritieme landen.”

High Risk Area

Van de Wet ter Bescherming Koopvaardij mag alleen gebruik worden gemaakt in vaargebieden die door de Nederlandse overheid worden aangewezen. Op dit moment betreft dit de zogeheten High Risk Area bij de Golf van Aden. Belangrijk voor de reders en zeevarenden is dat van beveiliging aan boord een preventieve afschrikwekkende werking uit gaat. Nu Nederlandse schepen altijd beveiligd zijn, zullen ze minder snel aantrekkelijk zijn als doelwit. Wordt een schip toch aangevallen, dan is de noodzakelijke professionele en gecertificeerde beveiliging aanwezig om schip en bemanning adequaat te beschermen.

Door: Nationale Transportgids