Provincie Zuid-Holland maakt werk van verduurzaming watersport

Door Richard Heeres
3 min
Waterrecreatie kan in ons land op veel belangstelling rekenen. 25 procent van alle Nederlanders beoefent een vorm van watersport. Met in totaal duizend kilometer aan vaarverbindingen komen zij ook in de provincie Zuid-Holland op dit vlak volop aan hun trekken. In samenwerking met lokale en regionale overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werkt deze provincie voortdurend aan versterking van haar recreatieve, regionale vaarnetwerk. Dit meldt de Provincie Zuid-Holland.

Samen met Gouda Sterk aan de IJssel organiseerde de provincie hierover het gesprek tijdens de 3e Zuid-Hollandse waterconferentie in het IJsselhuis in Gouda. Gesproken werd over de laatste ontwikkelingen, innovaties voor attractieve routenetwerken en manieren om de watersport verder te verduurzamen.

Zelfbedieningsovertoom

Een van de innovaties die aan bod kwamen is de ‘zelfbedieningsovertoom’: een innovatief alternatief voor een sluis. De overtoom transporteert kleinere boten, zoals sloepen, horizontaal over de dijk. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Deze nieuwe innovatie maakt het mogelijk vaarroutes in Zuid-Holland met elkaar te verbinden. De eerste overtoom is inmiddels in aanleg bij Spakenburg. Door het plaatsen van deze overtoom is het straks mogelijk om vanaf de Rengerswetering naar de Randmeren te varen.

Beleefbaar waternetwerk

Gedeputeerde Jeanette Baljeu: "Wij zien graag dat mensen kunnen genieten van ons water. Met het beheer van onze vaarwegen zetten we daarom in op een gastvrij en beleefbaar waternetwerk. Nieuwe innovaties, zoals de zelfbedieningsovertoom, dragen daaraan bij. Dat we op de goede weg zijn bleek onlangs uit het onderzoek van platform Water ontmoet Water. 85 procent van de deelnemers aan dit onderzoek geeft aan tevreden te zijn over de provincie als vaarwegbeheerder."