Rijkswaterstaat test vernieuwde opblaasbare stormvloedkering Kampen

Door ANP
2 min
Rijkswaterstaat gaat uitproberen of het vernieuwde besturingssysteem van de opblaasbare stormvloedkering bij Kampen goed werkt. De zogeheten kering Ramspol gaat op 10, 16 en 23 mei in delen dicht. De beroeps- en recreatievaart op het Ketelmeer en het Zwarte Meer moet daar rekening mee houden, aldus de dienst.

De Ramspolkering is de grootste opblaasbare balgstuwkering ter wereld en de enige die als stormvloedkering dienst doet. De kering bestaat uit drie balgen van rubberdoek, die samen een waterkering van 240 meter lang en 10 meter hoog vormen. Gewoonlijk liggen de lege balgen in een bak op de waterbodem. Als het water bij Kampen flink stijgt en er een fikse noordwestenwind staat komt de stuw vanzelf omhoog en sluit dan automatisch.

Nieuwe soft- en hardware

De kering heeft vorig jaar nieuwe soft- en hardware gekregen. De spullen waren na ruim twintig jaar verouderd, aldus Rijkswaterstaat. De soft- en hardware zorgt voor het veilig bedienen en bewaken van de kering. Of dat alles goed werkt kan alleen getest worden door de kering in werking te stellen. Tijdens de testdagen blijft steeds een vaargeul open maar er kan hinder ontstaan. Op 23 mei kan de beroepsvaart niet passeren tussen 06.00 en 23.59 uur.