Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Door Milan Bos
2 min
Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

Deze screening zat al langer in de pijpleiding, en werd vorig jaar al aangekondigd door minister Yeşilgöz. Het doel is om het de internationale drugssmokkel lastiger te maken. De extra controle gaat vooral gelden voor medewerkers die op plekken zitten die voor smokkelaars interessant zijn. Zij moeten een zogenoemde haven-vog hebben om aan het werk te kunnen. Mocht dat niet kunnen omdat zij dus geassocieerd zijn met een drugsgerelateerde overtreding in het verleden, kan hun een toegangspas worden ontzegd. 

Hulp van binnenuit

De betrokken partijen verwachten dat de maatregelen enorm kunnen helpen met het terugdringen van drugssmokkel via de Rotterdamse Haven. Er worden regelmatig zogenaamde 'drugsuithalers' betrapt. Zij halen containers met verboden middelen leeg. Deze uithalers kunnen vaak enkel met hulp van binnenuit op het terrein zijn gekomen, omdat ongezien de haven opkomen erg lastig is. Het personeel meer controleren kan veel van dergelijke praktijken tegenaan verwachten de instanties.  

Door: Nationale Transportgids