Zeehavens werken samen om emissies van schepen te verminderen

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Vijf zeehavens in Noordwest-Europa hebben afgesproken samen te werken aan het schoner maken van de scheepvaart. Ambitie is om in 2028 grote containerschepen in de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremen en Haropa (o.a. Le Havre) te voorzien van walstroom, zodat de scheepsgeneratoren niet gebruikt worden als de schepen aan de kade liggen. Dit meldt Port of Rotterdam.

Als schepen worden voorzien van walstroom krijgen ze hun elektriciteit via een kabel van het elektriciteitsnet. Dat is goed voor de luchtkwaliteit en voor het klimaat. Er wordt minder stikstof en CO2 uitgestoten.

Internationale samenwerking

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: “Rotterdam heeft al walstroomaansluitingen voor binnenvaartschepen op alle openbare ligplaatsen in het havengebied. Ook StenaLine in Hoek van Holland en de ligplaats van Heerema in het Calandkanaal zijn voorzien van walstroom. We zijn vorig jaar een ambitieus programma gestart om tot 2025 zo’n acht tot tien walstroomprojecten te realiseren. Nu komt daar deze internationale samenwerking bij. Deze samenwerking is cruciaal om walstroom te laten slagen. We gaan als havens onze walstroom-aanpak op elkaar afstemmen. Dat moet leiden tot standaardisatie, lagere kosten en een versnelling van de toepassing van walstroom met behoud van een gelijk speelveld tussen de havens.”

Door: Nationale Transportgids