Rijkswaterstaat verwacht hoogwater door neerslag en smeltwater

Door Redactie Nationale Transportgids
6 min
Door neerslag en smeltwater in Duitsland en Zwitserland van de afgelopen periode is de waterstand bij Lobith (waar de Rijn Nederland binnenkomt) op dit moment hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de waterstand sterk toenemen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Sinds 29 januari stijgt de waterstand van de Rijn, dit onder invloed van aanhoudende westelijke depressies die over het stroomgebied zijn getrokken in combinatie met smeltwater. In de afgelopen week is er 35 tot 80 mm neerslag gevallen. De waterstand bij Lobith bedroeg op 29 januari 10,60 m +NAP.

De neerslag van eind januari heeft gezorgd voor een stijging van de waterstand tot de huidige stand van 12,72 m +NAP. Op basis van de huidige weersverwachting zal de waterstand bij Lobith verder oplopen tot ca. 14,30 m +NAP aan het eind van deze week. Pas na het komende weekeinde zal de daling inzetten richting waarden van ca 12 m +NAP. Op basis van de midden lange termijn weersverwachting is vanaf eind deze week een nieuwe stijging mogelijk. Het is niet waarschijnlijk dat in deze tweede stijging de waterstanden van de eerste top zullen worden overschreden.

Uiterwaarden

Vanaf 12 m +NAP bij Lobith gaan uiterwaarden langs de Rijntakken onderlopen. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn alert en nemen maatregelen zoals het waarschuwen van mensen die in de uiterwaarden werken, wonen en recreƫren. De stuwen Amerongen en Hagestein in de Neder-Rijn zijn 31 januari geopend. De stuw bij Driel was al op 25 januari geopend. De keerschuif Ravenswaaij is gesloten, scheepvaartverkeer kan gebruik maken van de Prinses Marijkesluizen.

Maas

Door neerslag en smeltwater in de Ardennen en Noord-Frankrijk is de afvoer van de Maas verhoogd. De komende twee dagen zal de afvoer licht afnemen.

Vanaf 28 januari is de afvoer vanaf 600 m3/s gaan stijgen door neerslag en sneeuwsmelt. De piekafvoer heeft zaterdagochtend St. Pieter gepasseerd (1775 m3/s). Op dit moment bedraagt de waterstand 4528 cm+NAP (1487 m3/s). De afvoer uit het Franse deel van het stroomgebied daalt langzaam. De daling van de afvoer in de zijrivieren van de Maas in de Ardennen verloopt sneller. De afvoer bij St Pieter daalt de komende dagen richting 1100 m3/s. Vanaf woensdag 3 februari zal de afvoer mogelijk weer iets gaan stijgen waarna vanaf 5 februari de daling voortzet.

Voorbereidende maatregelen

Rijkswaterstaat en de waterschappen nemen voorbereidende maatregelen op de verhoogde afvoer zoals het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren. Stuw Borgharen, Belfeld, Roermond, Linne, Sambeek en Lith zijn gestreken. Keerschuif Limmel is weer opengezet en de stremming voor de scheepvaart is weer opgeheven. Bij stuw Grave zijn de schuiven eruit.

Door: Nationale Transportgids