Voorbereiding voor Brexit zichtbaar in Rotterdamse haven

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
De voorbereidingen voor de naderende Brexit worden zichtbaar in de haven van Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben tijdelijke bufferparkeerlocaties gerealiseerd voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, hun papieren nog niet op orde blijken te hebben. Deze bufferparkeerlocaties worden vanaf vandaag ingericht. Dit meldt Port of Rotterdam.

Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals. Deze plannen zijn samen met partners in de keten opgesteld. Via posters, flyers en borden boven de Rijkswegen worden vervoerders opgeroepen om nu stappen te nemen om straks zonder problemen hun lading in het VK te krijgen.

Verstoringen bij ferryterminals

In goede samenwerking bereiden Havenbedrijf Rotterdam, Douane, NVWA, Rijkswaterstaat en ferryterminals zich al ruim twee jaar voor op Brexit. Desondanks kunnen, ook bij een handelsakkoord per 1 januari, verstoringen optreden bij de ferryterminals. Het doel is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op Nederlandse ferryterminals met een verbinding naar het VK tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn uitgebreide verkeerscirculatieplannen opgesteld voor de ferryhavens waar deze problematiek kan spelen: Hoek van Holland, Europoort (2x), Rozenburg en Vlaardingen.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Rotterdam/ 
Ries van Wendel de Joode