Provincie Noord-Holland rond renovatie Wilhelminasluis in Zaandam af

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
De provincie Noord-Holland heeft afgelopen vrijdag de werkzaamheden aan de Wilhelminasluis en de naastgelegen Wilhelminabrug en Beatrixbrug officieel afgerond. Het gerenoveerde sluizencomplex in het centrum van Zaandam is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid voor de scheepvaart van de bedrijven aan de Zaan. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

De renovatie was nodig omdat de Wilhelminasluis na ruim honderd jaar gebruik verouderd was qua afmetingen en in een slechte bouwkundige- en technische staat verkeerde. Projectleider van de provincie Noord-Holland, Ronald Visser: “Het was zeker niet altijd een makkelijk project. Zo’n oude sluis herbergt vaak technische uitdagingen, die je pas tegenkomt als je aan het werk bent.”

Bij de renovatie is de komsluis vervangen door een nieuwe moderne schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. Door de moderne rechte vorm verloopt het schutproces nu sneller en veel efficiënter. Ook de naastgelegen Beatrix- en Wilhelminabrug zijn vernieuwd en de openbare ruimte langs het sluizencomplex is opnieuw ingericht.

Beter bereik voor binnenvaart

Het vernieuwen van de Wilhelminasluis is onderdeel van het programma Vaart in de Zaan! Door de uitvoering van het programma wordt de Zaan beter bereikbaar voor de binnenvaartschepen van de toekomst. De provincie Noord-Holland zet hiermee in op een verschuiving van het vervoer over de weg naar meer vervoer over het water en een verbetering van de leefbaarheid in de regio.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Fred Wolf - Provincie Noord-Holland