Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

In samenwerking met de gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat is ProRail erin geslaagd de veerdienst aan te bieden. Dat was niet eenvoudig. De kade is namelijk behoorlijk steil en er varen zeer grote vrachtschepen door het kanaal. Bovendien moest de Fransisca uit Schotland komen.

Kosteloos meevaren

De Fransisca vaart op werkdagen tussen 06.00 en 19.00 uur. Verwacht wordt dat de pont enkele malen per uur op en neer zal kunnen varen en dan elke keer ongeveer dertig mensen kan meenemen. De pont vaart tussen de oostzijde van het Calandkanaal vanaf de Noordzeeweg en aan de westzijde vanaf de Neckarweg. Langzaam verkeer, zoals voetgangers, brommerrijders en fietsers, kunnen gebruikmaken van de veerpont. Meevaren met de pont is kosteloos.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres