Proef: horeca Amsterdam bevoorraad door bierboot

Door Nationale Transportgids / Richard Heeres
2 min
Minder vrachtwagens in de binnenstad, minder uitstoot én toch volle bierglazen. Sinds deze week bevoorraadt een ‘bierboot’ de Amsterdamse horeca via de grachten. Deze proef duurt twee weken. Centrale vraag: is transport over water een goed alternatief voor vrachtverkeer? Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

Heineken en logistiek partner Zoev City voeren deze test samen met de gemeente Amsterdam uit. De bierboot vertrekt vanaf een distributiecentrum in het Westelijk Havengebied en meert aan op twee centrale locaties: week 1, vanaf maandag 12 mei (Geldersekade, voor horeca rond de Wallen), week 2 (Appeltjesmarkt, voor horeca in De Pijp). Op beide plekken wordt het bier overgepompt in drie stille, elektrische tankwagentjes. Deze bevoorraden vervolgens de horecazaken in de directe omgeving met tankbier.

Transport over water

De bevoorrading van cafés en restaurants zorgt voor veel verkeer in de stad. Tegelijk wil Amsterdam het verkeer verminderen, de lucht schoner maken en de druk op bruggen en kades verlagen. Eerdere pilots in de bouw- en afvalsector laten zien dat transport over water goed kan werken. Met deze proef wordt onderzocht of dat ook geldt voor bierleveringen aan cafés en restaurants. Na afloop van de proef volgt een evaluatie.