Wat is de situatie omtrent de klokkenluider bij Boeing?

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
2 min
De dood van de 62-jarige John Barnett was een schok voor de luchtvaartsector. Hij werd gezien als de ‘’klokkenluider’’ binnen Boeing toen hij in 2019 misstanden bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer aankaartte, meldt De Standaard. Wat is nu de situatie omtrent de curieuze dood van John Barnett?

Toen Barnett in 2017 met pensioen ging was hij al 32 jaar in dienst. Op een van de laatste dagen voor zijn pensioen diende Barnett een aanklacht in tegen Boeing. Het bedrijf zou niet goed zijn omgegaan met veiligheidsvoorschriften. Wat volgde was een jarenlange juridische procedure.

Toen de advocaat van Barnett zijn cliënt niet te pakken kreeg via de telefoon rook hij gelijk onraad. En wat hij vreesde, werd werkelijkheid. Hotelmedewerkers ontdekten het levenloze lichaam van John Barnett in de pick-up van zijn truck. Vermoedelijk is Barnett overleden door een zelf aangebrachte schotwond. De dood van Barnett was volgens zijn broer direct te verbinden aan de ‘’vijandige werkomgeving’’ binnen Boeing. Door deze ervaringen kreeg hij PTSS.

Barnett zou in de laatste jaren niet meer zichzelf zijn geweest, zegt zijn broer. De onrust rondom de rechtszaak bleek Barnett fataal te worden.

Beeld: Dovydas Pranka