Nederlandse luchtvaart roept op tot gezamenlijke actieagenda

Door Richard Heeres
3 min
Luchtvaartmaatschappijen, kennisinstellingen, maakindustrie, brancheorganisaties en vakbonden hebben donderdag 11 januari 2024 gezamenlijk hun toekomstvisie op de luchtvaart gepresenteerd. Daarover bericht KLM.

Met tien concrete commitments leveren ze een bijdrage aan een toekomstbestendige luchtvaart voor alle Nederlanders. Doel van de 31 partijen is om samen met de Nederlander, de politiek, partners en sectorpartijen op basis van deze commitments een gezamenlijke actieagenda te verwezenlijken die de Nederlandse luchtvaart schoner, stiller en sterker maakt.

Nieuwe balans met leefomgeving

De luchtvaart verbindt mensen, economieën en culturen en is cruciaal om goederen, zoals medicijnen, vers voedsel en elektronica, op tijd op de juiste bestemming te krijgen. Maar vliegen heeft ook impact op het klimaat en de leefomgeving. Daarom is het volgens de 31 partijen belangrijk om een nieuwe balans te vinden met de leefomgeving, waarbij de Nederlander betaalbaar kan blijven vliegen en Nederland goed verbonden blijft met de rest van de wereld.

Toekomstbestendige luchtvaart

Marjan Rintel, CEO KLM: 'Alleen door samen te werken met de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven kunnen we grote stappen zetten om schoner en stiller te vliegen. Nederland heeft de expertise, infrastructuur en ondernemers om hierin voorop te lopen. Met de tien concrete commitments van de Nederlandse luchtvaartsector laat de luchtvaart zien waar we voor staan, wat de politiek kan bijdragen om deze ambities te bereiken en wat de Nederlander eraan heeft. Laten we samen bouwen aan een toekomstbestendige luchtvaart voor iedereen.'

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres