'Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Nederlanders'

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min
Het is terecht dat er na dertig jaar veel aandacht is voor de Bijlmervliegramp. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de jaarlijkse herdenking van de crash op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van de Israƫlische maatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

"De Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Amsterdammers, alle Nederlanders", aldus Halsema. "Het maakt deel uit van wie we willen zijn. Een groeiend monument." Ze blikte in haar toespraak terug op de periode na de ramp, toen veel mensen in Zuidoost zich in de steek gelaten voelden. "Belangrijke vragen werden maar niet beantwoord. De politiek was met zichzelf bezig."

De burgemeester refereerde ook aan pijnlijke opmerkingen. "Opmerkingen die de indruk wekten dat niet alle mensen in ons land er evenveel bij hoorden. Of dat niet alle wijken van onze stad even waardevol zouden zijn."

Emotionele impact

De vliegramp zorgde in de wijk niet alleen voor verdriet, maar volgens Halsema ook voor saamhorigheid en zelfbewustzijn. "Zij heeft, hoe tragisch de gebeurtenis ook was onmiskenbaar bijgedragen aan een generatie Amsterdammers die onze stad, ons Zuidoost, met vallen en opstaan, elke dag een beetje beter maakt."

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak ook tijdens de bijeenkomst, waar honderden nabestaanden en andere betrokkenen bijeen zijn. "Deze ramp heeft het leven van de nabestaanden, buurtgenoten, familieleden, vrienden en hulpverleners voor altijd getekend", zei ze. "Velen raakten gewond en ook de emotionele impact was enorm, velen dragen de gevolgen ervan voor de rest van hun leven." Heijnen noemde de ramp "een litteken op de ziel van Nederland".

Extra aandacht

Dit jaar is er extra veel aandacht voor de Bijlmervliegramp. Zo is er de vijfdelige dramaserie Rampvlucht, een documentaire, een podcast en een tentoonstelling. Ook verscheen een aantal boeken over de ramp opnieuw en is er een tentoonstelling te zien. De NOS zendt de herdenking dit jaar rechtstreeks uit op NPO 2.

Na de bijeenkomst gaan de aanwezigen in een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de zogenoemde 'Boom die alles zag', die de crash overleefde, is er een minuut stilte, worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en leggen mensen kransen neer. Net als in voorgaande jaren is er tussen 18.00 en 19.00 uur geen vliegverkeer boven een deel van de Bijlmermeer.

Door: ANP