Herdenking Bijlmerramp 4 oktober met live-uitzending op NPO 2

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Op 4 oktober wordt de herdenking van de Bijlmerramp uitgezonden door de NOS. De uitzending begint om 17:00 uur live op NPO 2.

Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747 neer op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Later bleek uit onderzoek dat de veiligheidspin van een van de motoren was losgeschoten.

Bij de ramp kwamen zeker 43 mensen om het leven, waaronder drie bemanningsleden van de Boeing. In de maanden na de ramp werden ook bewoners en reddingswerkers ziek, waarna er een onderzoek werd ingesteld naar de gevolgen van het neerstortten van het vliegtuig.

Uitzending

De herdenking van de Bijlmerramp start in het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam. Op de locatie worden toespraken gehouden door onder andere Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Daarnaast zullen ook overlevenden en nabestaanden aanwezig zijn in het gebouw. Deze groep zal daarna lopen in een stille tocht naar het Groeiend Monument, een boom die na de ramp bleef staan. Hier worden de namen van de slachtoffers voorgelezen en er zal een minuut stilte worden gehouden. 

De uitzending wordt gepresenteerd door Mark Visser en Martijn Bink. Ook worden er reportages getoond en spreekt Visser met mensen over de ramp.

Door: ANP