Tweede rapport RIVM over gezondheidseffecten van blootstelling aan ultrafijnstof

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
In 2019 heeft het RIVM een eerste rapport over de acute gezondheidseffecten van de blootstelling aan ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen gepubliceerd. Inmiddels zijn de resultaten van het tweede onderzoek bekendgemaakt. Samen met het RIVM organiseerde de gemeente Haarlemmermeer hierover een informatieavond. Dat meldt de gemeente Haarlemmermeer.

Het eerste rapport wees uit dat bij een tijdelijk hogere blootstelling aan ultrafijnstof bij kinderen een tijdelijke toename van dagelijkse luchtwegklachten en van medicijngebruik was gemeten. Bij gezonde volwassenen werd bij deze blootstelling een kortdurende vermindering van de long- en hartfunctie gemeten. Gemiddeld genomen zijn deze kortdurende veranderingen klein en zullen ze voor velen niet leiden tot directe gezondheidsklachten. Voor mensen die hiervoor gevoelig zijn, bijvoorbeeld omdat ze astma of hartaandoeningen hebben, kunnen deze veranderingen groter zijn.

Mogelijk nadelige effecten

Bij het recente onderzoek is gekeken naar de gezondheidseffecten op de langere termijn door ultrafijnstof van vliegverkeer. Het blijkt dat langdurige blootstelling hieraan mogelijk nadelige effecten kan hebben op het hart- en vaatstelsel. Ook kan het effecten hebben voor het ongeboren kind.

Er zijn geen aanwijzingen dat het ook aandoeningen aan de luchtwegen kan veroorzaken. Wel kunnen bestaande aandoeningen door korte blootstelling tijdelijk verergeren. Voor effecten op het zenuwstelsel en de stofwisseling is nog onvoldoende bewijs.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres