Problemen Schiphol verplaatsen zich naar kleinere luchthavens

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Niet alleen Schiphol maar ook de kleinere luchthavens kunnen de passagiersstromen niet aan. Regionale vliegvelden vangen nu de mensen op die niet bij Schiphol terecht kunnen. Toch blijken de problemen op Schiphol van structurele aard. Dit meldt Trouw. 

Alternatieven 

Vliegtuigmaatschappijen Corendom en Transavia dachten dat ze hun klanten gemakkelijk door konden leiden naar alternatieve luchthavens. Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport erven nu de passagiersdruk van Schiphol. In Rotterdam lukt het tot dusver nog om de reizigers ordentelijk op te vangen.

In Eindhoven komen echter dezelfde problemen als op Schiphol steeds meer naar de voorgrond. Op sociale media zijn lange wachtrijen en geannuleerde vluchten te zien. Ryan Air moest 120 reizigers uit Eindhoven teleurstellen. Experts verwachten dat het nog de hele zomer druk gaat zijn.

Personeelstekorten

Op Eindhoven Airport spelen precies dezelfde problemen als op Schiphol. Om te voldoen aan nieuw personeel huurde het bedrijf mensen uit Tsjechië in. Deze mensen zijn doorgaans ongeschoold en kunnen eigenlijk pas in augustus aan de slag dankzij de opleidingseisen. Het personeel is de doorslaggevende factor voor een functionerende luchthaven.

Signalen uit vliegvelden in London, Brussel, Düsseldorf en Milaan bevestigen dit. Het vinden van personeel dat bereid is om het zware werk op luchthavens te verrichten is een internationaal probleem. Door uit te wijden naar andere luchthaven verplaatst het probleem zich zonder dat er een structurele oplossing wordt gevonden voor het personeelstekort.

Door: Nationale Transportgids