Luchtvaartmaatschappijen willen af van verplichte coronatest gevaccineerden

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Internationale luchtvaartmaatschappijen en belangenorganisaties willen af van een verplichte coronatest die de Amerikaanse regering vraagt van gevaccineerde reizigers. Voordat zij aan boord kunnen stappen van een vliegtuig richting de Verenigde Staten, moeten zij een negatieve coronatest kunnen overleggen. Deze maatregel zou niet voor gevaccineerde reizigers moeten gelden, stellen de organisaties woensdag in een brief aan het Witte Huis.

De brancheorganisatie van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Airlines for America, die de tien grote Amerikaanse luchtmaatschappijen vertegenwoordigt, is een van de partijen die de verplichte coronatest overbodig vindt voor gevaccineerde reizigers. Ook Europese luchtvaartmaatschappijen en de Amerikaanse Kamer van Koophandel hebben zich achter het voorstel geschaard.

"Het is overduidelijk dat het coronavirus momenteel wijdverspreid is in de VS en pogingen om de invoer van het virus via vliegreizen te beheersen, zullen daar waarschijnlijk geen verandering in kunnen brengen", aldus de organisaties in de brief.

Testen voor vertrek

Uit onderzoek zou volgens de organisaties naar voren zijn gekomen dat "testen vóór vertrek een beslissende factor is voor reizigers om niet internationaal te reizen", uit angst om in het buitenland vast te komen zitten. De organisaties verwijzen ook naar Europa, waar steeds meer landen de verplichte coronatest voor vertrek afschaffen.

Door: ANP