Luchtvaartmaatschappij easyJet trekt veel minder passagiers door coronacrisis

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar dat eind september afliep veel minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder, vanwege de reisbeperkingen tegen de coronapandemie. Ook leed het bedrijf opnieuw verliezen als gevolg van de crisis.

In het afgelopen boekjaar stapten in totaal 20,4 miljoen passagiers aan boord van een vliegtuig van easyJet. Dat waren er 48,1 miljoen een jaar eerder. In de eerste helft van dat gebroken boekjaar waren er nog geen Europese reisbeperkingen tegen de virusuitbraak. Het verlies voor belastingen bedroeg 1 miljard pond, omgerekend bijna 1,2 miljard euro. Dat was een min van 1,3 miljard pond een jaar terug, wat het eerste verlies ooit was voor de prijsvechter.

Boven verwachting gepresteerd

EasyJet is een van de grootste gebruikers van luchthaven Schiphol. Topman Johan Lundgren zegt in een toelichting dat de budgetvlieger ondanks de crisis boven verwachting heeft gepresteerd. Volgens Lundgren laat dit kwartaal een veelbelovende start van het nieuwe jaar zien, met een fors aantrekkende vraag voor de wintervakantieperiodes en een toenemende vraag voor de zomer van 2022. Het is volgens easyJet nog te vroeg om te zeggen welke impact de Omikron-variant zal hebben op Europese reizen en eventuele verdere beperkingen die hieruit kunnen voortvloeien.

Door: ANP