Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Door ANP
3 min
Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

In 2019 schrapte Moskou alle lijnvluchten naar Georgië vanwege anti-Russische straatprotesten in dat land. Vorige week kwam de Russische president Vladimir Poetin hier plotseling op terug. Een Georgische luchtvaartmaatschappij zal naar verwachting zaterdag voor het eerst weer naar Moskou vliegen.

Demonstranten die het Russische vliegtuig stonden op te wachten droegen Georgische en Oekraïense vlaggen. Zij hielden ook een groot spandoek omhoog met "Rusland is een terreurstaat" erop. President Salome Zurabishvili, die pro-EU is, twitterde dat "de ongewenste Russische vlucht in Tbilisi is geland, ondanks het verzet van het Georgische volk". Eerder deze week gingen al honderden Georgiërs de straat op om tegen de hervatting van de vluchten te protesteren.

Westerse sancties 

Volgens de Georgische premier kunnen alleen Russische luchtvaartmaatschappijen die niet zijn getroffen door westerse sancties weer naar Georgië vliegen. Zo probeert hij de Europese Unie niet voor het hoofd te stoten. Georgië vroeg in 2022 EU-lidmaatschap aan, na de inval in Oekraïne.

Door: ANP