100-jarig Theater Tuschinski staat model voor 102e KLM-huisje

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
De KLM heeft een nieuw Delfts blauw huisje onthuld. Ter ere van het 100-jarig jubileum van Theater Tuschinski komt er een Delfts blauw KLM-huisje van het Amsterdamse filmtheater.

Pathé, dat de bioscoop inmiddels 25 jaar in beheer heeft, zegt "enorm vereerd" te zijn. "KLM en Theater Tuschinski zijn iconisch voor Nederland. Beide merken zijn rond de jaren 20 van de vorige eeuw opgericht, hebben kwaliteit en een bijzondere beleving hoog in het vaandel staan en creëren waardevolle herinneringen", aldus Jacques Hoendervangers, algemeen directeur bij de bioscooporganisatie.

102e variant

Vrijwel elk jaar komt KLM met een nieuwe miniatuurvariant van een monumentaal pand in Nederland. In 1952 kwam de eerste uit, maar tot de jaren 90 was de productie ervan onregelmatig. KLM-passagiers die businessclass vliegen op een intercontinentale vlucht krijgen zo'n Delfts blauwe huisje mee als souvenir. Het Tuschinski-huisje is de 102e variant.

Bij de onthulling van het KLM-souvenir in Tuschinski was onder meer burgemeester van Amsterdam Femke Halsema aanwezig. De hele maand zijn er feestelijke activiteiten in het Amsterdamse theater vanwege het 100-jarig bestaan. Zo is er een speciale filmprogrammering en verschijnt er een jubileumboek.

Allermooiste bioscoop ter wereld

Eerder dit jaar werd Tuschinski nog uitgeroepen door het gezaghebbende Britse Time Out Magazine tot de allermooiste bioscoop ter wereld. Het gebouw in het centrum van de hoofdstad geldt als architectonisch hoogstandje, door zijn unieke combinatie van Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. De afgelopen jaren zijn alle zalen zoveel mogelijk teruggebracht in de originele stijl, waarbij onder meer de wandschilderingen van Pieter den Besten, die tijdens een brand in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, zijn gereconstrueerd.

Door: ANP