Defensie skipt vliegshow bij Formule 1 in Zandvoort om situatie Afghanistan

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Tijdens de Formule 1-race in Zandvoort begin volgende maand zullen geen gevechtsvliegtuigen van Defensie overvliegen. Het ministerie heeft besloten de zogenoemde 'fly past' te annuleren "vanwege de tragische ontwikkelingen in Afghanistan".

Volgens een woordvoerder vindt Defensie "het niet gepast om in dezelfde tijd een feestelijke overvlucht te maken". Het staat volgens hem ook los van het kort geding tegen de vliegshow.

Natuurbeschermers naar de rechter

Maandag kondigden natuurbeschermers aan naar de rechter te zullen stappen om de 'fly past' rond de start van de Dutch Grand Prix te verbieden. Zij wijzen op de geluidsoverlast en het feit dat een aangrenzend natuurpark is aangewezen als stiltegebied.

Defensie zou met gevechtsvliegtuigen en helikopters overvliegen. Dat gebeurt ook wel bij Formule 1-races in andere landen. Defensie is trouwens niet helemaal uit beeld bij het evenement. Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zal het Wilhelmus voorafgaand aan de race spelen, meldt het ministerie.

Evacuatie

Defensie is momenteel met tientallen militairen actief in de Afghaanse hoofdstad Kabul om honderden mensen te evacueren.

Door: ANP