Schiphol gaat gemaaid gras luchthaven verwerken tot producten

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Schiphol en ECORⓇ gaan op grote schaal gras verwerken tot producten. Met gemaaid gras van de luchthaven als grondstof gaat ECORⓇ jaarlijks 100.000 vierkante meter panelen produceren. De panelen worden op de luchthaven weer ingezet als plafondplaten, scheidingswanden voor bouwgebied, meubilair of vloeren. Dit meldt Schiphol.

“Uit veiligheidsoogpunt wordt het gras op Schiphol onaantrekkelijk gemaakt voor vogels en maaien we het regelmatig. Al dat gras is nu afval, maar krijgt nu een tweede leven door als grondstof te dienen. Dat past volledig in lijn met onze ambitie om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn. In 2050 willen we volledig circulair zijn, " aldus Mirjam de Boer, directeur Asset Management bij Royal Schiphol Group.

Grondstof voor nieuwe producten

Schiphol heeft rondom de start- en landingsbanen zo’n duizend hectare grasland en gaat nu 5000 ton gemaaid gras per jaar bij ECORⓇ aanleveren als grondstof voor nieuwe producten. Bijkomend voordeel is dat gras CO2 opslaat, wat bij hergebruik behouden blijft in plaats van uitgestoten wordt. Het gras wordt bij verwerking tot product gereinigd en geperst zonder chemicaliën.

Door: Nationale Transportgids