Boete voor piloot lichtgewichtvliegtuig na foto's voor Het perfecte plaatje

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
De politierechter in Haarlem heeft een 55-jarige piloot een boete opgelegd omdat hij als gezagvoerder in een lichtgewichtvliegtuig vloog waaruit foto's werden gemaakt terwijl dat niet mocht. De foto's werden gebruikt voor onder meer het RTL-programma Het perfecte plaatje. Met dit type vliegtuig - zogeheten Micro Light Aeroplanes (MLA's) - mogen geen vluchten met een fotografisch of commercieel doel worden gemaakt, oordeelde de rechter.

De gezagvoerder kreeg een boete van 1700 euro, waarvan 950 voorwaardelijk. Het bedrijf waarvoor hij vloog, is veroordeeld tot een boete van 4250 euro, waarvan 2500 voorwaardelijk.

BN'ers

Drie piloten van het bedrijf, onder wie de veroordeelde man, vlogen op 26 september 2018 met Patty Brard, Jim Bakkum, Ryanne van Dorst en Herman den Blijker in het luchtruim boven Lelystad. Voor Het perfecte plaatje moesten de BN'ers foto's maken terwijl in formatie werd gevlogen.

Luchtwerk

MLA's mogen niet worden gebruikt voor zogeheten luchtwerk, zoals fotografie. Dat betekent niet dat je nooit een foto mag maken in zo’n vliegtuig, maar er mag niet in gevlogen worden met als doel fotografie.

Door: ANP