Reinigen en desinfecteren na transport: alles over pH-meters

Door Redactie Nationale Transportgids
6 min
Net als in diverse andere sectoren, heeft ook de transportsector te maken met een aantal wettelijke verplichtingen. Eén daarvan heeft betrekking op de reiniging en het desinfecteren van de tank. Na afloop van de transport van levensmiddelen, zoals richting supermarkten en groothandels, is het van belang om de tank volledig te reinigen en desinfecteren. Dit voorkomt microbiologische groei van bacteriën en schimmels. Betrouwbaarheid speelt daarin een centrale rol. Hoe kunnen we hard maken dat het laatste spoelwater over de juiste beschikt?

pH-meters meten de zuurtegraad

Grondige reiniging en desinfectie: het ontbreekt nogal eens aan een 100% betrouwbare meting. Dat betekent dat er altijd een minieme kans is op de aanwas van bacteriën en schimmels. Een ongewenste situatie voor transportbedrijven die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Omdat bij problemen rondom bacteriën in voeding altijd alle schakels vanaf productie tot levering en verkoop worden doorlopen, is de kans aanwezig dat het probleem binnen de transport van levensmiddelen wordt gevonden. Daar pluk je als transportbedrijf de zure vruchten van.

Hoe verklein je het risico op microbiologische groei ten tijde van de transport van levensmiddelen? kunnen hierin als oplossing dienen. Dit instrument kennen we al binnen de levensmiddelenindustrie in de vorm van het meten van de zuurtegraad in onze voeding, maar ook bij het reinigen en desinfecteren van oppervlakken kan de pH-meter een belangrijke rol spelen. Hoe zit dat?

Waarde en concentraties spoelwater

Bij het reinigen en desinfecteren van oppervlakken, in dit geval de binnenzijde van een tank na transport, kon tot voorheen (vrijwel) geen garantie worden gegeven dat dit het gewenste effect heeft gehad. Dit heeft te maken met het gebrek aan betrouwbare meetapparatuur, waardoor concentraties bacteriën en schimmels in het laatste spoelwater niet gemeten kunnen worden. Juist die concentraties in het laatste spoelwater, ook wel afvalwater genoemd, zijn bepalend om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van microbiologische groei.

Doel van de meting met pH-meters om vast te stellen of de concentraties bacterien of schimmels daadwerkelijk op aanvaardbaar niveau zitten. De pH-meters zorgen voor een zeer nauwkeurige meting van het laatste spoelwater, hetgeen het gewenste effect kan bevestigen, dan wel ontkennen.

Meer aandacht voor hygiëne 

Voedselveiligheid is al jaren een groot thema binnen de transport van levensmiddelen. Dit alles is vastgelegd in de hernieuwde HACCP Hygiënecode, welke stamt uit het jaar 2017. Om procedures vanuit de transport van levensmiddelen nog beter na te kunnen leven, is het reinigen en desinfecteren van de tank na transport een onmisbare schakel. Het voorkomt microbiologische groei van bacteriën en schimmels, waardoor binnen de schakel tussen producent en verkooppunt geen complicaties zullen spelen. Voor transportbedrijven kan de pH-meter dan ook gaan gelden als toonaangevende meetmethode bij het reinigen en desinfecteren van haar vervoersmiddelen.