Goederenvervoerders eisen miljoenen van ProRail voor problemen Havenspoorlijn

Door Redactie Nationale Transportgids
3 min
Namens een groep van zes spoorgoederenvervoerders gaat belangenorganisatie RailGood meerdere miljoenen aan schadevergoeding claimen bij spoorbeheerder ProRail. De reden hiervoor is storingen op de Rotterdamse Havenspoorlijn en de Betuweroute. Deze haperingen kosten de vervoerders jaarlijks zeker zes miljoen euro aan schade. Dit meldt SpoorPro.

“De vele storingen op het goederenspoor hebben geleid tot vertragingen, annulering van treinen en extra kosten door omleidingen en extra treinbewegingen”, zegt Hans-Willem Vroon van RailGood in het Financieele Dagblad. De problemen stapelen op: afgelopen week was er op de Havenspoorlijn drie dagen lang geen vervoer met elektrische locomotieven mogelijk wegens een stroomstoring, op Kijkhoek zijn er in de afgelopen maanden vaak wisselstoringen geweest, en op emplacement Waalhaven-Zuid kan al bijna een jaar niet met gevaarlijke stoffen worden gerangeerd door een afgekeurde blusinstallatie.

Gefaald in onderhoud

De vele storingen en problemen hebben er voor gezorgd dat de maat vol is voor de spoorgoederenvervoerders. Onder andere Rotterdam Rail Feeding, Captain, SBB Cargo International en Distri Rail vinden dat ProRail de laatste jaren heeft gefaald in het onderhoud van het goederenspoor. Operationeel directeur bij ProRail Ans Rietstra erkende onlangs in een interview met SpoorPro dat de focus de afgelopen tien tot vijftien jaar vooral op het reizigersnet lag en minder op het goederenspoor.

ProRail heeft aangegeven het “heel vervelend” te vinden dat de problemen op het spoor de bedrijven op extra kosten jagen, maar wil alleen directe kosten compenseren. Dit vinden de goederenvervoerders niet genoeg.

Door: Nationale Transportgids