Normal_containerschip__vrachtschip

De Tweede Kamer heeft in een motie aangegeven dat zij de zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden willen sluiten voor grote schepen, naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen is dat voorlopig echter nog niet van plan. Dit meldt RTV Noord.

Aan het begin van het jaar ging het mis met containerschip MSC Zoe, dat over de zuidelijke vaarroute voer toen er tijdens een zware storm honderden containers overboord sloegen. Dit veroorzaakte een milieuramp, en een kwart van de overboord geslagen spullen zijn nog altijd niet gevonden.

Motie

De motie om de vaarroute bij slecht weer af te sluiten voor grote schepen werd ingediend door Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie en kreeg steun van D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren. Het weer wordt alleen maar onstuimiger en de partijen willen niet dat de ramp met de MSC Zoe zich herhaalt.

Onderzoek

Momenteel loopt er een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dit onderzoek is nog niet afgesloten, maar de Onderzoeksraad heeft al wel een tussentijdse waarschuwing afgegeven. Toch wil minister van Nieuwenhuizen de definitieve uitkomsten van het onderzoek afwachten voordat ze een beslissing neemt over de vaarroute.

Door: Nationale Transportgids