Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: afbouw steun elektrisch rijden gaat te snel

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
ANWB: afbouw steun elektrisch rijden gaat te snel
De interesse in elektrische auto's groeit en er komen steeds betaalbaardere modellen op de markt. Toch neemt het aantal mensen dat van plan is een elektrische auto te kopen niet toe, waarschuwt de ANWB na onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders. Het is volgens de organisatie dan ook noodzakelijk dat de overheid maatregelen blijft nemen om elektrisch rijden betaalbaar te maken en meer duidelijkheid verschaft over de kosten.

Vooral het gebrek aan duidelijkheid over de motorrijtuigenbelasting (MRB) speelt een grote rol. Zo geeft de helft van de ondervraagden aan dat de aanschaf van een elektrische auto wordt beïnvloed door die wegenbelasting. Met de huidige plannen van het kabinet zullen de maandlasten van elektrische auto's fors stijgen en betalen elektrische rijders meer MRB dan vergelijkbare brandstofauto's door het extra gewicht van de accu. Dit zal volgens de ANWB de overgang naar elektrisch vervoer vertragen.

Tweedehandsauto's

Het tempo waarmee de stimuleringsmaatregelen, vooral de MRB-korting, worden afgebouwd gaat volgens de ANWB te snel in verhouding tot de grote investering die autorijders nog steeds moeten doen om een elektrische auto te kopen. Naast de wegenbelasting spelen de aanschafprijs, het bereik en het laadnetwerk ook een grote rol bij de beslissing om een elektrische auto te kopen. Wat betreft de betaalbaarheid verwacht de ANWB een toename van het aantal tweedehands elektrische auto's, met name uit de lease, en meer nieuwe modellen met een relatief lagere aanschafprijs.

Aanschafprijs

De gemiddelde aanschafprijs van een elektrische auto is dit jaar wel licht gestegen naar 46.022 euro. De betalingsbereidheid is echter ook toegenomen, tot 34.436 euro. Hierdoor is het verschil tussen het gemiddelde aankoopbedrag en het bedrag dat kopers willen uitgeven aan een elektrische auto verkleind van 14.151 euro in 2023 naar 11.586 euro dit jaar.

Elektrische auto's

Een meerderheid van de ondervraagden wil een elektrische auto met een bereik tot 500 kilometer en vier op de tien willen een bereik van meer dan 500 kilometer. De gemiddelde actieradius van een elektrische auto bedraagt in 2024 418 kilometer. Volgens de ANWB telt Nederland inmiddels 522.000 elektrische auto's, wat neerkomt op 5,5 procent van het totale personenwagenpark. Nederland blijft daarnaast koploper in Europa als het gaat om openbare laadpaaldichtheid, met een laadpunt per drie elektrische auto's.

09 juli '25 ( 9:04)

Busvervoerder Qbuzz krijgt wederom een boete van een provincie

Na een eerdere boete van de provincie Zuid-Holland van 3,5 miljoen euro, krijgt Qbuzz wederom een boete opgelegd. Ditmaal van de provincie Friesland. Het boetebedrag is 1 miljoen euro en volgens de provincie noodzakelijk vanwege het vele laat komen en uitvallen van de bussen. Aan de eisen voor het inzetten van het juiste materieel, is in het eerste kwartaal ook niet voldaan. Dit meldt NOS.

09 juli '25 ( 8:53)

Vrachtwagen verliest aandrijfas op A67: auto beschadigd

Dinsdagochtend verloor een vrachtwagen op de A67 bij Ommel een aandrijfas. Een personenauto reed vervolgens over het motoronderdeel, kreeg twee lekken banden en belandde bij de vangrail. Dat meldt Eindhovens Dagblad.

09 juli '25 ( 3:19)

Gemeenteraad Enschede stemt voor fatbikeverbod

De gemeenteraad van Enschede heeft voor een plan gestemd om fatbikes uit de binnenstad te verbannen. Die motie komt uit de koker van VVD-raadslid Rachel Denneboom. Hoewel de motie is aangenomen, benadrukte wethouder Marc Teutelink dat een verbod juridisch niet zomaar mogelijk is. Hij steunde het plan toch door het te interpreteren als een onderzoek naar betere veiligheid.

09 juli '25 ( 3:19)

Man in politievoertuig wordt onwel en overlijdt

Een man die dinsdag in het Gelderse Oosterbeek is aangehouden is in het politievoertuig onwel geworden en overleden. De politie meldt dat hulp niet mocht baten en dat de Rijksrecherche, die onder het Openbaar Ministerie valt, onderzoek doet naar de omstandigheden.

08 juli '25 ( 9:02)

Vliegen vanaf Schiphol deze zomer? Rijkswaterstaat waarschuwt voor afgesloten wegen

Vanaf Schiphol op vakantie deze zomer? Dan moet je met meerdere dingen rekening houden. Op de luchthaven verwachten ze dat het heel druk wordt, maar de luchthaven is vanwege wegwerkzaamheden ook een stuk slechter te bereiken. Dat meldt Hart van Nederland.

08 juli '25 ( 8:30)

Arriva viert start concessie West-Brabant en opening busremise in Breda

Zaterdag 5 juli 2025 hebben Arriva Nederland en de provincie Noord-Brabant gezamenlijk de officiële opening van de nieuwe busremise in Breda en de start van de concessie West-Brabant gevierd. Dat meldt Arriva.

07 juli '25 (15:58)

Weggebruikers moeten de komende weken opletten als ze op de N201 rijden

Automobilisten die gebruikmaken van de N201 tussen Hilversum en Vinkeveen, moeten rekening houden met omleidingen en vertraging. De weg krijgt een opknapbeurt en daarom zijn er tijdelijk gedeeltes afgesloten. Dat meldt NH Nieuws.

07 juli '25 ( 9:04)

Onderzoek naar locaties voor zonnepanelen langs A4 en N11

De provincie Zuid-Holland gaat samen met Rijkswaterstaat, RES-regio’s en gemeenten onderzoeken of er langs de A4 en N11 in Zuid-Holland geschikte locaties zijn voor zonnepanelen. Hierover is onlangs een intentieverklaring ondertekend. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

07 juli '25 ( 8:44)

Vrouw overleden na aanrijding Schijndel: bestuurder doorgereden

Afgelopen nacht is in het Noord-Brabantse Schijndel een vrouw omgekomen na een aanrijding met een voertuig. Na het incident is de chauffeur doorgereden. Dat meldt NOS.nl.

07 juli '25 ( 8:25)

Code geel voor Friesland en Flevoland: zware buien

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Friesland en Flevoland. Daar kan vanochtend plaatselijk wateroverlast ontstaan door zware buien, mogelijk met onweer. In de loop van de ochtend worden de buien minder zwaar. Dat meldt KNMI.