Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VeiligheidNL wil dat fatbikewet breder en strenger wordt

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
VeiligheidNL wil dat fatbikewet breder en strenger wordt
VeiligheidNL blijft pleiten voor een strengere en bredere wetgeving rondom elektrische fietsen dan waarvoor de Tweede Kamer dinsdag stemde. Een meerderheid van de politici in Den Haag is voor een minimumleeftijd van 14 jaar, maar volgens het kenniscentrum voor letselpreventie moet dit 16 jaar worden. Ook zou de leeftijdsgrens moeten gelden voor alle e-bikes en niet alleen voor fatbikes.

Naast de leeftijdsgrens van 14 jaar, stemde de Tweede Kamer dinsdag voor een helmplicht op de fatbike. Het ministerie voor Infrastructuur en Veiligheid gaat de invulling van die motie verder onderzoeken. Minister Barry Madlener was net als VeiligheidNL al niet voor een onderscheid tussen fatbikes en andere e-bikes, onder andere omdat fabrikanten snel zouden inspelen op nieuwe wetgeving door aanpassingen te doen en handhaving lastig zou zijn.

Letselgegevens

VeiligheidNL verzamelde letselgegevens via rapportages van veertien ziekenhuisafdelingen spoedeisende hulp (SEH). Uit die cijfers bleek deze week dat het aantal ernstige ongelukken fors toenam de laatste maanden. Vooral jongeren van 12 tot en met 15 jaar blijken slachtoffer. Zij houden relatief veel vaker hersenletsel over aan ongelukken met elektrische fietsen dan aan ongelukken met gewone fietsen. VeiligheidNL doet dinsdag dan ook "de oproep aan ouders om goed na te denken over de aanschaf van zo'n fiets voor je kinderen".

Nieuwe registratieweek

Samen met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en Artsen voor Veilig Fietsen start 30 september een nieuwe registratieweek waarin fietsongelukken worden bijgehouden. Dan doen 79 ziekenhuizen met hun SEH-afdelingen mee, de cijfers moeten een completer beeld geven van fietsongelukken. Er wordt gekeken welke fiets betrokken was bij het ongeluk, en naar de leeftijd, helmdracht en ernst van het letsel van de slachtoffers.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.

01 juli '25 (11:09)

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

01 juli '25 (11:09)

ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

01 juli '25 (11:09)

GVB blijft vervoerder in Amsterdam en breidt dienstregeling uit

GVB blijft de komende elf jaar het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.

01 juli '25 ( 9:57)

Ernstig ongeluk op A9: man en vrouw komen om het leven

Gisteravond zijn twee mensen in een personenauto overleden na een dodelijk ongeval op de A9 bij Badhoevedorp. Een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een 70-jarige man uit de gemeente Bronckhorst overleefden het ongeluk tussen een vrachtwagen en twee auto’s niet. Dit meldt RTL.

01 juli '25 ( 8:33)

Zwaar ongeval met vrachtwagen op A58 bij Goes

Maandag 30 juni 2025 was er op de A58 bij Goes een ernstig ongeluk met een vrachtwagen. Diverse hulpdiensten waren daarna ter plekke. De weg richting Vlissingen is enige tijd afgesloten geweest, mede vanwege diesel op de weg. Dat meldt HVZeeland.nl.

30 juni '25 (13:12)

Drukke dag voor Wegenwacht door oververhitte auto's

De Wegenwacht heeft het maandag extra druk door pechgevallen die te maken hebben met de warmte. "Auto's houden niet van extremen", zegt een woordvoerder. De pechdienst van de ANWB houdt er rekening mee dat 4400 gestrande automobilisten maandag hulp nodig hebben. Dat zijn er op een normale dag zo'n 3800.