Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantieonderzoek ANWB: meer mensen op zomervakantie

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vakantieonderzoek ANWB: meer mensen op zomervakantie
Meer Nederlanders gaan deze zomer op vakantie dan vorig jaar het geval was, meldt de ANWB op basis van een vakantieonderzoek onder 1027 mensen. Ook is de groep mensen die tijdens de vakantie duurzame keuzes links laat liggen gegroeid, terwijl de groep die duurzaamheid belangrijk vindt en bereid is daarvoor te betalen juist is gekrompen.

Deze zomer gaat 73 procent van de Nederlanders op vakantie, tegen 65 procent vorig jaar. 30 procent kiest voor een vakantie in eigen land, met Gelderland, Limburg en Drenthe als populairste bestemmingen.

Duitsland is de favoriete buitenlandse bestemming binnen Europa, gevolgd door Frankrijk. Vanwege de hoge temperaturen in Zuid-Europa kiest 17 procent voor een koelere bestemming in het midden en noorden van Europa. Een even grote groep trekt juist naar het zuiden om gegarandeerd te zijn van warm weer. Ook zijn goedkopere bestemmingen zoals Albanië of Slovenië in trek.

Bestemmingen buiten EU

15 procent van de vakantiegangers kiest voor een vakantie buiten Europa. Nederlanders reizen veelal af naar bestemmingen als de VS, Nederlandse Antillen, Mexico, Thailand, Turkije, Marokko en Egypte.

Volgens de ANWB vinden vakantiegangers duurzaamheid deze zomer minder belangrijk. Zo is de groep die aangeeft gedurende het jaar genoeg duurzame keuzes te maken, maar dit tijdens de vakantie even niet te doen uit ontspanningsoverwegingen, gestegen van 23 naar 26 procent. Waar vorig jaar nog 17 procent van de vakantiegangers duurzaamheid belangrijk vond en bereid was ervoor te betalen, is dat dit jaar nog maar 13 procent.

Voorkeur voor auto

Mensen gaan het liefst met de auto op vakantie (55 procent), gevolgd door het vliegtuig (32 procent) en de trein (7 procent).

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.