Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Export Nederlandse goederen vorig jaar minder waard

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Export Nederlandse goederen vorig jaar minder waard
De totale waarde van de export van 'Made in Holland'-producten is vorig jaar met ruim 5 procent gedaald ten opzichte van 2022. Er werd voor 19 miljard euro minder aan Nederlandse producten uitgevoerd dan een jaar eerder, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De hele Nederlandse goederenuitvoer, inclusief producten die oorspronkelijk zijn ingevoerd, was in 2023 5,9 procent, ofwel bijna 43 miljard euro, minder waard dan een jaar eerder. Daarnaast werden vorig jaar ook minder goederen uitgevoerd.

Veel minder minerale brandstoffen

Er zijn fors minder (dure) minerale brandstoffen verhandeld, aldus het statistiekbureau. In 2022 werden bijvoorbeeld aardolie en energie duurder door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Daarom steeg de totale in- en uitvoerwaarde van die goederen toen. In 2023 daalden die prijzen weer, wat ook resulteerde in een lagere in- en uitvoerwaarde van minerale brandstoffen en chemische producten.

Van eigen bodem

Nederland exporteerde fors minder goederen van eigen bodem naar Duitsland, België, Nigeria en Taiwan. Zo kreeg Taiwan minder gespecialiseerde machines uit Nederland. China en Zuid-Korea importeerden juist meer Nederlandse machines, bijvoorbeeld voor het fabriceren van halfgeleiders.

De krimp in de totale waarde van de import kwam door minder invoer uit Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en China. Die eerste drie landen importeerden vooral minder ruwe olie, geraffineerde aardolieproducten en (aard)gas.

Belangrijke leverancier

Uit China werden veel verschillende producten minder ingevoerd, zoals computers, laptops, smartphones, farmaceutische producten, meubels en kleding.

De Verenigde Staten leverden wel meer aan Nederland. Dat kwam deels door de gestegen invoer van lng, ruwe olie en aardolieproducten. Sinds de oorlog met Oekraïne hebben landen als de VS, Saoedi-Arabië en Noorwegen de positie van Rusland als belangrijke leverancier van brandstoffen overgenomen.

12 juli '24 (14:45)

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver vraagt faillissement aan

De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

11 juli '24 (14:15)

Opnieuw speciale safetycar bij Nijmeegse Vierdaagse

Bij de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, laat de organisatie ook dit jaar een zogeheten 'safetycar' rijden. De auto vertrekt 's ochtends voordat de wandelaars starten, en controleert of het hele parcours klaar is voor alle lopers. De wagen rijdt met een gemiddelde snelheid van 8 kilometer per uur en mag niet worden ingehaald door wandelaars.

11 juli '24 (12:28)

Eerste vrachtschepen met strooizout

Rijkswaterstaat bereidt zich inmiddels voor op het komende gladheidseizoen. Sinds dinsdag 9 juli 2024 arriveren de eerste vrachtschepen met strooizout bij de strategische zoutloodsen. In totaal wordt de voorraad met 100 miljoen kilo aangevuld. Dat meldt Rijkswaterstaat.

10 juli '24 (15:15)

Komend weekend volgens ANWB door vakantie druk op de weg

Komend weekend kan het druk worden met vakantiegangers op de weg, meldt de ANWB. Na vrijdag beginnen kinderen in het midden van het land aan hun schoolvakantie. De ANWB verwacht vrijdag vanaf het middaguur al files.

10 juli '24 (13:30)

Duizenden extra laadpunten in Limburg en Brabant

De komende vier jaar komen er in de provincies Noord-Brabant en Limburg 22.000 openbare laadpunten voor elektrische auto's bij. Vattenfall InCharge gaat die vanaf dit najaar neerzetten in 78 gemeenten. De meeste laadpunten, ruim 18.000, komen in Brabant. De nieuwe laadpunten komen op locaties waar er veel vraag naar is, melden de provincies.

10 juli '24 (11:30)

BMW verkoopt minder voertuigen maar meer elektrische auto's

BMW heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer elektrische auto's verkocht. De totale verkopen van de Duitse fabrikant van luxewagens, die naast het automerk BMW ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, lieten in de eerste zes maanden van 2024 daarentegen een stagnatie zien.

10 juli '24 ( 7:30)

Grenscontroles: al file op A12 bij Arnhem naar Duitsland

De ANWB ziet op de A12 bij de grens naar Duitsland rond 07.00 uur al files ontstaan. Dat komt door grenscontroles. De ANWB ziet het ook al druk worden tussen Venlo en de Duitse grens, op de A67.

10 juli '24 ( 6:00)

EK voetbal in Duitsland: drukte bij grens verwacht

Op veel plekken in Nederland wordt woensdagavond naar de halve finale van het EK voetbal gekeken. Kroegen en pubs zenden de wedstrijd tussen Oranje en Engeland uit en in verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen.

09 juli '24 (10:00)

Vanaf eind middag code oranje vanwege zware onweersbuien

Het KNMI heeft code oranje afgegeven om zware onweersbuien die vanaf het einde van de middag over het land trekken.

09 juli '24 ( 9:49)

Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Amsterdam

Vanaf zaterdag 20 juli 2024 kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Amsterdam weer zes maanden gratis reizen met bus, tram en metro onder begeleiding van een volwassene. De actie duurt tot en met 5 januari. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.