Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Protesterend XR kondigt nieuwe wegblokkade in Haarlem aan

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Protesterend XR kondigt nieuwe wegblokkade in Haarlem aan
Voor het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem houden ongeveer tien activisten van Extinction Rebellion (XR) een lawaaiprotest in verband met Tata Steel. Zij kondigen aan op vrijdag 7 juni opnieuw een stukje van de N205 voor het provinciehuis te blokkeren.

Dat deed XR op 12 april ook al, samen met de actiegroep Kappen met Kolen. Ruim honderd actievoerders eisten toen dat de provincie de vergunning van beide kooksgasfabrieken van de staalproducent in IJmuiden intrekt. Zij kondigden toen al aan dat het niet bij één blokkade zou blijven als hun eis niet wordt ingewilligd.

"Terwijl binnen Provinciale Staten vergadert, slaan wij buiten op pannen, deksels en andere voorwerpen van staal om zo de aandacht te vestigen op de overlast die Tata Steel IJmuiden veroorzaakt", meldt Kappen met Kolen op X. "De maat is vol! Tata is onbetrouwbaar en heeft te lang gewacht met noodzakelijke investeringen en oplossingen."

Kooksgasfabrieken

Kort voor de actie in april had de politie het stukje weg al afgezet met hekken, waardoor de overlast beperkt bleef. De laatste actievoerders vertrokken pas de volgende dag.

De actiegroepen eisten in februari dat de provincie Noord-Holland de vergunningen vóór 12 april zou intrekken, omdat de kooksgasfabrieken al jaren niet aan de eisen voldoen. Verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof had in een gesprek met beide organisaties al aangegeven dat de provincie niet zomaar een vergunning kan intrekken. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied onderzoekt wel welke mogelijkheden er zijn om dat te doen.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.

21 mei '24 ( 6:00)

Snelle toename aantal taxibedrijven

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

20 mei '24 (13:45)

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven en werkt mee aan onderzoek

De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.