Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021
Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP, dat voor alle gemeenten achterhaalde of bewoners op dit moment een parkeervergunning nodig hebben. De cijfers zijn vergeleken met die van 2021, toen het ANP dit onderzoek ook al uitvoerde.

Duurste vergunning

Dit jaar hebben 147 van de 342 gemeenten minstens één gebied waarvoor een parkeervergunning nodig is. Sommige gemeenten hebben meerdere vergunningszones met verschillende prijzen. In die gevallen is gekeken naar het jaartarief van de duurste parkeervergunning. Gemiddeld steeg het tarief van de duurste vergunning met bijna 9 procent.

Heerenveen

Autobezitters die in het centrum van Heerenveen wonen moeten dit jaar flink meer betalen dan in 2021. De Friese gemeente heeft de kosten meer dan verdubbeld, van 45 euro per jaar in 2021 naar 100 euro dit jaar. De gemeente zegt dat dit komt, doordat er in de voorgaande jaren geen verhoging is geweest. Dit jaar is voor een "kostendekkende verhoging in één keer" gekozen.

Na Heerenveen steeg het tarief voor de duurste parkeervergunning het sterkst in Nijkerk (bijna 72 procent meer), Lochem (55 procent), Rijswijk (ruim 52 procent), Den Haag (bijna 45 procent) en Gouda (ruim 44 procent).

Singel

De duurste parkeervergunning is voor autobezitters die binnen de Singel in het centrum van Amsterdam wonen. Zij betalen dit jaar 630 euro. In 2021 was dit nog 568 euro, een stijging van 11 procent. Daarna zijn centrumbewoners van Utrecht (615 euro) en mensen in de binnensteden van Groningen (370 euro) en Den Bosch (368 euro) het meeste geld kwijt.

13 september '24 (13:45)

Vier militairen aangehouden na auto-ongeval in Amersfoort

Vier militairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden nadat de auto waarin ze zaten meerdere malen over de kop was geslagen op de Hogeweg in Amersfoort. Dat gebeurde vermoedelijk nadat ze met hoge snelheid hadden gereden, meldt de marechaussee.

13 september '24 (12:45)

Zaterdag preventieve sluiting A12 vanwege XR-actie

Rijkswaterstaat sluit zaterdag de A12 bij Den Haag preventief af als Extinction Rebellion (XR) daar de weg wil blokkeren. Volgens een woordvoerder wordt het verkeer vanaf afrit 3 bij Bezuidenhout van de snelweg afgeleid.

13 september '24 (12:00)

Duitse grenscontroles: maandag drukte op wegen verwacht

Het kan maandag druk zijn op wegen richting Duitsland, verwacht de ANWB. Vanaf die dag voert Duitsland grenscontroles in om terroristen en illegale migranten te kunnen weren, zo maakte het land eerder bekend.

13 september '24 ( 9:04)

Overname van transportbedrijf Middelkoop Beverwijk door IJTG Logistics

Transportbedrijf IJTG Logistics (IJmond Transport Groep) heeft per 1 september 2024 een overeenkomst bereikt met Middelkoop Beverwijk b.v. over de overname van het laatstgenoemde bedrijf. Daarover bericht IJTG Logistics.

12 september '24 (14:00)

Tanken aan Duitse pomp steeds goedkoper

De brandstofprijzen aan de Duitse pomp gaan steeds verder omlaag, wat goed nieuws is voor automobilisten en Nederlanders die over de grens gaan tanken. Volgens de Duitse automobilistenclub ADAC is de gemiddelde landelijke prijs voor een liter E10 (Euro95) nu 1,64 euro. Dat zou het laagste niveau zijn sinds eind 2021.

12 september '24 (13:15)

OM beëindigt strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsmerk Babboe

Het Openbaar Ministerie (OM) staakt het strafrechtelijk onderzoek naar Babboe. De bakfietsfabrikant werd verdacht van het maken en verkopen van bakfietsen met mogelijke veiligheidsproblemen. Eerder heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgedragen de verkoop van bakfietsen te staken. Ook moet Babboe fietsen terugroepen. Dat is volgens het OM afdoende en daarmee is strafrechtelijke vervolging niet langer nodig.

12 september '24 (10:45)

Inspectie neemt 16.500 illegale fatbikes in beslag

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China. Volgens de inspectie gaat het om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT heeft de invoer van de voertuigen in de Rotterdamse haven tegengehouden. Ook zijn er ongeveer duizend fatbikes in beslag genomen bij distributiecentra van een Nederlandse aanbieder.

12 september '24 ( 8:45)

Prijs rijlessen fors gestegen volgens AutoTrack

Rijlessen zijn de afgelopen drie jaar gemiddeld 23 procent duurder geworden, stelt AutoTrack op basis van eigen berekeningen. Volgens het platform voor tweedehandsauto's kost een uur lessen nu gemiddeld 58,24 euro, terwijl dat in 2021 nog 47,30 euro was.

12 september '24 ( 6:30)

Code geel in deel van het land: regen, hagel en windstoten

Het KNMI waarschuwt donderdag voor stevige regen- en onweersbuien in het westen van het land, die plaatselijk gepaard kunnen gaan met hagel en veel neerslag in korte tijd. Voor de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland, Friesland en Noord-Brabant en het Waddengebied is code geel afgegeven.

11 september '24 (19:15)

Provincies leggen busvervoerder EBS boete van 3,5 miljoen euro op

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel hebben busvervoerder EBS een boete opgelegd van 3,5 miljoen euro. Volgens de provincies vielen afgelopen jaar zoveel ritten uit, dat EBS de "maximaal op te leggen" boete krijgt. EBS verzorgt het busvervoer in stukken van Gelderland en Overijssel en in het grootste gedeelte van Flevoland.