Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Miljoeneninvestering Zeeland in wegen, wonen en leefbaarheid
De provincie Zeeland investeert de komende jaren vele miljoenen in onder meer wonen, wegen en leefbaarheid. Zo komt er in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 3 miljoen euro beschikbaar voor subsidies voor het verbeteren van de bestaande woningvoorraad en het versnellen van de woningbouw.

Ook moet de provincie 500.000 euro vrijmaken voor de Westerschelde Ferry tussen Vlissingen en Breskens, omdat die verlies lijdt. "De ferry is echt een zorgpunt", zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat (financiën) in een toelichting op de voorjaarsnota. "Dat heeft te maken met indexaties en de toenemende kosten van onderhoud. We waren al bezig met het versnellen van de zoektocht naar nieuwe schepen, en die zoektocht moeten we nog verder versnellen." De provincie wil de huidige schepen vervangen door boten die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Deltaweg

Verder trekt Zeeland in de voorjaarsnota voor de komende vier jaar 2 miljoen euro uit voor de voorbereiding op de aanpassing van de Deltaweg (N256) tussen Goes en Colijnsplaat. Deze weg is een van de belangrijkste verkeersaders van Zeeland voor het personen- en goederenvervoer. In het zomerseizoen is het er extra druk door het toeristenverkeer. "In de onderzoeken richten we ons in eerste instantie op verkeersveiligheidsmaatregelen" legt De Bat uit. Hij voegt eraan toe dat de optie tot verdubbeling open wordt gehouden, maar dat dit niet "per se noodzakelijk is".

Regiodeal

Ook willen GS voor in totaal 20 miljoen euro bijdragen aan de zogeheten 'regiodeal" waarvoor het Rijk begin vorig jaar al 30 miljoen euro beschikbaar stelde voor de periode 2023 tot en met 2027. Dat geld is bedoeld om de leefkwaliteit en het vestigingsklimaat te verbeteren in het gebied rond het Kanaal Gent-Terneuzen en het haven- en industriegebied bij Vlissingen en de gemeente Borsele. Die doelen wil de provincie met andere betrokken partijen bereiken door te investeren in gezondheid, natuur, binnensteden en dorpskernen.

Cultureel erfgoed

Ook maakt de provincie in de periode 2025 tot en met 2027 jaarlijks 2 miljoen euro vrij voor het behoud van cultureel erfgoed. Dat geld is onder meer bestemd voor de uitbreiding van een bestaande subsidieregeling voor restauratie van rijksmonumenten.

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.