Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva in 2023
Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

Directe aanleiding voor de actie is de mishandeling van een NS-conducteur en een machinist afgelopen weekend. De NS registreerde vorig jaar 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers. Bij Arriva ligt het absolute aantal incidenten in dezelfde categorie dus een stuk lager.

Stewards

Arriva rijdt op een kleiner deel van het spoornetwerk dan de NS. Volgens een NS-woordvoerder speelt daarnaast mee dat de nationale treinvervoerder personeel op een andere manier inzet. Zo heeft de NS in elke trein een conducteur. Arriva werkt met stewards, die niet met elke trein meegaan. Ook is de NS verantwoordelijk voor de veiligheid op alle stations in Nederland, ook op die waar alleen Arriva-treinen langskomen. Zo komt NS-personeel volgens de woordvoerder dus vaker in contact met reizigers en dat betekent meer risico's op incidenten.

Verharde samenleving

De mishandelingscijfers nemen al jaren toe bij zowel de NS als Arriva. Volgens een woordvoerster van de regionale vervoerder, die onder meer in Limburg, Gelderland en Friesland met treinen en bussen rijdt, komt dit doordat de samenleving verhardt. In vroegere tijden genoten conducteurs, maar ook bijvoorbeeld politieagenten en zorgpersoneel, volgens haar vanzelfsprekend respect. Nu is er meer weerstand tegen gezag, legt ze uit.

Het niet hebben van een vervoersbewijs leidt vaak tot escalatie, zegt ze. Arriva ziet een toename van problemen met onder meer mensen die geen ticket hebben omdat ze dat niet kunnen betalen, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en verwarde personen. Om overlast van bepaalde groepen tegen te gaan zette Arriva eerder op specifieke locaties medewerkers in die gericht zijn op het waarborgen van de veiligheid in treinen en op perrons. Inmiddels geven deze medewerkers overal waar de vervoerder rijdt ondersteuning.

27 mei '24 (13:15)

Instorten parkeergarage Nieuwegein: Q-Park 'enorm geschrokken'

Q-Park is "enorm geschrokken" van het instorten van de hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. "We zijn opgelucht dat bezoekers en medewerkers ongedeerd zijn gebleven. Wij willen onze oprechte dank uitspreken aan de hulpdiensten voor hun snelle en professionele handelen", schrijft de parkeerexploitant mede namens Primevest, de eigenaar van de garage, in een verklaring op de website.

27 mei '24 ( 9:15)

Start verkennend OVV-onderzoek naar ingestorte garage Nieuwegein

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start maandag een verkennend onderzoek naar de deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein. Dat laat een woordvoerster maandag weten.

24 mei '24 (11:10)

A1 twee nachten afgesloten tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting Deventer

Maandag 27 mei 2024 wordt de A1 voor verkeer richting Deventer tussen knooppunt Beekbergen en aansluiting (23) Deventer vanaf 21.00 uur tot dinsdag 28 mei (05.00 uur) afgesloten. Daarover bericht de gemeente Voorst.

24 mei '24 ( 8:44)

Succesvolle vijftiende scootmobieldag in sportcentrum Nederweert

Woensdag 22 mei 2024 vond in Sportcentrum De Bengele in Nederweert de vijftiende editie van de scootmobieldag plaats. Na het openingswoord van wethouder Carla Dieteren, waarin zij onder andere stilstond bij het vijftienjarig bestaan, gingen de meer dan dertig deelnemers aan deze dag enthousiast van start. Daarover bericht de gemeente Nederweert.

23 mei '24 (17:00)

Friesland blijft ondanks bezwaren Arriva bij concessie voor Qbuzz

Busvervoerder Qbuzz gaat ondanks bezwaren van Arriva vanaf december het busvervoer in Friesland verzorgen. De provincie volgt de commissie voor bezwaar- en beroepschriften en klachten. Arriva had daar een klacht ingediend en vond dat het zelf de busconcessie moest houden.

23 mei '24 (16:30)

KNMI: vrijdag en zaterdag in het hele land kans op onweersbuien en wateroverlast

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien die vanaf vrijdagmiddag ons land binnentrekken. Daarbij kan in korte tijd veel neerslag vallen en mogelijk ook hagel. In het hele land geldt tot en met zaterdag code geel.

23 mei '24 ( 9:00)

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

22 mei '24 ( 8:15)

Flink meer auto's verkocht in Europese Unie in april

De verkoop van nieuwe auto's in de Europese Unie is in april flink gestegen, na de dip in maart. Volgens de Europese brancheorganisatie ACEA nam de verkoop op jaarbasis met bijna 14 procent toe tot 913.995 nieuwe personenauto's.

21 mei '24 ( 9:50)

Proef speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen in Amsterdam verlengd

In Amsterdam is de proef met een speciale parkeervergunning voor elektrische brommobielen verlengd. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

21 mei '24 ( 9:15)

Fors koersverlies laadpalenmaker Alfen op Damrak

Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet presteerde afgelopen kwartaal minder goed dan beleggers en analisten hadden verwacht. Wel handhaafde Alfen de omzetverwachting voor het hele jaar en liet het bedrijf tevens weten een tijdelijke financieel directeur te hebben gevonden. Het aandeel werd 19 procent lager gezet.