Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen duizenden laadpunten erbij

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Noord-Holland, Flevoland en Utrecht krijgen duizenden laadpunten erbij
In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht komen er de komende vier jaar maximaal 35.000 publieke laadpunten voor elektrische auto's bij. De eerste palen worden vanaf halverwege dit jaar op straat geplaatst. De laadtarieven zijn variabel.

Projectbureau MRA-Elektrisch heeft namens alle 74 gemeenten in de drie provincies een aanbesteding gedaan. De plaatsing, het beheer en de exploitatie van de palen worden verzorgd door Shell ubitricity, Vattenfall InCharge en TotalEnergies.

"De gunning gaat naar drie partijen die ook goed gekeken hebben naar hoe de nieuwe generatie laadpalen moeten functioneren en eruit moeten zien", aldus de Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof. Volgens hem nemen ze minder plek in en passen ze in het straatbeeld. Gemeenten kunnen kiezen voor een specifieke kleur.

Op verzoek geplaatst

Met drukte op het stroomnet wordt rekening gehouden. Dat houdt in dat vooral wordt geladen als veel zonne- of windenergie wordt opgewekt en de stroomprijs laag is. Dit "slimme laden" gebeurt automatisch, zodat bijvoorbeeld 's nachts wordt geladen in plaats van 's avonds. Op plekken waar de vraag naar elektriciteit even te groot is, kunnen de exploitanten het vermogen van de laadpalen tijdelijk verminderen.

Om zeker te zijn dat de laadpalen worden gebruikt, worden ze neergezet op verzoek van automobilisten. Als blijkt dat een laadpaal drukbezet is, worden er in de buurt meer bijgeplaatst.

176 locaties

Het doel achter de aanbesteding is het stimuleren van elektrisch vervoer om de luchtkwaliteit te verbeteren en klimaatdoelen te halen. Afgelopen november regelde het projectbureau de aanbesteding van tot zeshonderd publieke snellaadstations in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht in de komende zeven jaar. Gemeenten hebben 176 locaties aangewezen waar snel kan worden gebouwd, zowel op "strategische" locaties buiten de bebouwde kom, maar ook bij winkelgebieden, sportcentra en bedrijventerreinen.

15 april '24 ( 6:00)

Verdachte dodelijk verkeersongeval Oud Gastel vandaag voor de rechter

De rechtbank in Breda behandelt maandag de strafzaak tegen de 28-jarige Omar E., die wordt verdacht van het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel waarbij vier doden vielen.

12 april '24 ( 9:30)

Hoofdrijbaan dicht na botsing twee touringcars en auto op A10

Op de A10 in de richting van Utrecht zijn vrijdagochtend bij Amsterdam Overamstel twee touringcars en een auto op elkaar gebotst. De hoofdrijbaan is dicht, omdat er een traumahelikopter moet landen, meldt de ANWB. Omstreeks 09.15 uur zorgde dat voor zo'n tien minuten vertraging.

12 april '24 ( 8:59)

Verkeersproef in Amsterdam: snelle fietsers naar de rijbaan

In Amsterdam worden de fietspaden steeds drukker. Daarnaast is sprake van grotere snelheidsverschillen tussen voertuigen, vooral vanwege de komst van snellere elektrische fietsen. Hierdoor wordt het verkeer op de fietspaden onveiliger. De gemeente Amsterdam meldt dat zij start met een proef waarbij snelle fietsers naar de rijbaan mogen.

12 april '24 ( 7:00)

Nederlandse export daalt: ook minder transportmiddelen uitgevoerd

De Nederlandse goederenexport is in februari met 3,6 procent gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vooral minder aardolieproducten, machines, transportmiddelen en voedings- en genotmiddelen uitgevoerd dan een jaar eerder.

11 april '24 (16:00)

Na doorstart verkoopt VanMoof weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (13:30)

Vragen over psyche vrachtwagenchauffeur die motoragent doodreed

Er wordt opnieuw gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van de vrachtwagenchauffeur die in 2021 een motoragent doodreed op de Waalhaven in Rotterdam. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

11 april '24 (13:00)

Mercedes roept wereldwijd 341.000 auto's terug vanwege brandgevaar

Het Duitse automerk Mercedes-Benz roept wereldwijd ongeveer 341.000 auto's terug naar de garage om mogelijk brandgevaar. Het gaat om de GLE- en GLS-modellen uit de bouwjaren 2017 tot en met 2023, maakte de Duitse toezichthouder voor transport Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) bekend.

11 april '24 ( 6:00)

VDL en Schmitz Cargobull nemen bussenfabriek Van Hool over

De Nederlandse bussenbouwer VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull nemen samen de failliete Belgische bussenfabriek Van Hool definitief over. De curatoren van het Belgische bedrijf hebben een principeakkoord gesloten met beide partijen, meldt een woordvoerder van Van Hool woensdagavond.

10 april '24 (20:15)

Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder

Stichting Car Claim mag van de rechter namens alle Nederlandse gedupeerde automobilisten collectief procederen tegen autofabrikanten Renault en Dacia, hun moederbedrijf, de Nederlandse importeur en de officiële Nederlandse dealers. Dat meldt de claimorganisatie, die zegt dat de enkele jaren terug gestarte zaak over vermeende sjoemeldiesels van Renault daardoor verder kan gaan.

10 april '24 (12:00)

Landelijke inzet rollerbank voor controle e-bikes duurt langer

De nieuwe rollerbanken die kunnen bepalen of elektrische fietsen, speedpedelecs en fatbikes harder gaan dan toegestaan zijn nog niet overal in gebruik. De politie liet eerder weten dat de 247 testapparaten naar verwachting in april in gebruik zouden zijn door het hele land, maar dit lijkt nu eerder mei of juni te worden.