Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Automobilisten stonden in 2023 langer vast in verkeer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Automobilisten stonden in 2023 langer vast in verkeer
Mensen waren vorig jaar weer langer onderweg om op hun bestemming te komen. Volgens navigatiemaker TomTom, dat elk jaar met een 'verkeersindex' komt, is de vertraging in vrijwel elke onderzochte stad toegenomen.

De vertraging is het grootst in Den Haag. In de hofstad halen automobilisten tijdens de spits een gemiddelde snelheid van 31 kilometer per uur. TomTom berekende de extra reistijd op basis van een rit van 10 kilometer heen en 10 kilometer terug tijdens de drukste delen van de dag. Over een heel jaar gerekend zijn automobilisten meer dan 72 uur extra kwijt voor zo'n route door Den Haag dan wanneer er geen files en opstoppingen hadden gestaan. Dat is bijna anderhalf uur meer dan in 2022.

In Almere minste vertraging

In Utrecht nam de totale vertraging met ruim zes uur toe tot bijna 71 uur vertraging. In Nijmegen steeg de extra reistijd van ruim 55 uur naar ruim 60 uur. Daarna volgen Rotterdam en Amsterdam. Van de zeventien onderzochte steden in Nederland heeft Almere de minste vertraging. In Leiden is de vertraging afgenomen en in Amersfoort bleef die vrijwel gelijk.

Snelheidslimieten

Dat de vertragingen zijn toegenomen, heeft volgens TomTom meerdere oorzaken. Zo hebben verscheidene steden hun snelheidslimieten verlaagd. "Dit heeft uiteraard invloed op de gemiddelde reistijd, omdat we minder snel van A naar B mogen." Ook waren er veel dagen met slecht weer, wat langere files veroorzaakte. Verder pakten meer mensen de auto naar het werk door stakingen in het openbaar vervoer.

Andere landen

Vergeleken met andere landen staat Nederland er best redelijk voor. In de Ierse hoofdstad Dublin verspilden automobilisten op jaarbasis ruim 158 uur, dus ruim twee keer zo veel als in Den Haag. In de Britse hoofdstad Londen haalt het verkeer tijdens de spits een gemiddelde snelheid van maar 14 kilometer per uur.

10 september '24 (15:45)

OM wil klimaatactivisten vervolgen voor blokkeren A10

Het Openbaar Ministerie wil dertien klimaatactivisten strafrechtelijk vervolgen voor het blokkeren van de A10, de ringweg van Amsterdam. Volgens het parket in Amsterdam hebben ze gevaar op de weg veroorzaakt aan het begin van de blokkades, die het werk waren van actiegroep Extinction Rebellion.

10 september '24 (13:15)

Minister Madlener: aparte categorie voor fatbikes niet zinvol

Een juridisch onderscheid tussen fatbikes en andere elektrische fietsen is "niet zinvol", schrijft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel een aparte fatbike-categorie "in theorie mogelijk" is, blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het niet effectief is. Andere maatregelen, bijvoorbeeld een helmplicht voor alle elektrische fietsers, laat Madlener aan de Kamer.

10 september '24 ( 9:12)

Wakkerendijk (N221) tussen Baarn en Eemnes binnenkort afgesloten vanwege bouw rotonde

De Wakkerendijk (N221) tussen Baarn en Eemnes is van maandag 23 september tot vrijdag 4 oktober 2024 afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Ter hoogte van de af- en oprit aan de noordzijde van de A1 bouwt de Versluys Groep in opdracht van Provincie Utrecht een rotonde. Daarover bericht Provincie Utrecht.

10 september '24 ( 9:00)

Stadsvervoer komt voorzichtig weer op gang

Het stadsvervoer in Rotterdam komt voorzichtig weer op gang. Bij het Centraal Station zijn twintig minuten na afloop van de staking in het openbaar vervoer de eerste bussen en trams aangekomen. Op de borden staat dat veel ritten nog uitvallen.

10 september '24 ( 8:57)

Vrijwillige chauffeurs rijden nieuwe buurtbus tussen Losser en Glane

Het heeft vrijwilligers zeven jaar inspanning gekost, maar eindelijk is er een openbaarvervoerverbinding tussen de Twentse dorpen Losser en Glane. Maandag 2 september 2024 reed de nieuwe buurtbuslijn haar eerste rit. Circa veertig vrijwillige chauffeurs maken deze ov-verbinding mogelijk. Dat meldt Arriva.

10 september '24 ( 8:00)

Ebusco wil 36 miljoen euro ophalen bij aandeelhouders

De Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco wil 36 miljoen euro aan nieuw kapitaal ophalen bij aandeelhouders. Het bedrijf uit Deurne heeft last van productieproblemen waardoor de verliezen dit jaar zo sterk zijn opgelopen dat analisten vrezen voor het voortbestaan van Ebusco. Het nieuwe kapitaal is nodig voor een koerswijziging die voor betere resultaten en betrouwbaardere levertijden moet zorgen.

10 september '24 ( 7:00)

Geen trams, metro's en stadsbussen in grote steden vanwege staking

Zoals verwacht rijden er dinsdagochtend geen trams, metro's en stadsbussen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam door de staking voor een structureel vroegpensioen. Streekbussen van bedrijven als Arriva, Connexxion en EBS rijden wel door de steden, en ook de ponten van het GVB in Amsterdam varen. Woensdag staken medewerkers in het streekvervoer en bij NS.

10 september '24 ( 7:00)

Mede door lagere brandstofprijzen minder hoge inflatie

Het dagelijks leven is in augustus 3,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. Daarmee was de inflatie iets lager dan de 3,7 procent in juli.

09 september '24 (20:45)

Duitse grenscontroles: transportbranche uit grote zorgen

Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich "grote zorgen" over de aankondiging dat Duitsland vanaf maandag 16 september paspoortcontroles wil invoeren aan alle Duitse buitengrenzen, inclusief Nederland. "Tijdens de coronaperiode en het EK voetbal in Duitsland hebben we kunnen zien welke verregaande problemen grenscontroles kunnen veroorzaken. Chauffeurs moesten soms onmenselijk lang wachten. Daarnaast kost elk uur wachttijd honderd euro per chauffeur", reageert de brancheorganisatie.

09 september '24 (15:45)

In paar dagen 3,4 miljoen aan subsidie verleend voor stekkerauto

Particulieren hebben in vijf dagen tijd zo'n 3,4 miljoen euro aan subsidie voor een tweedehands elektrische auto gekregen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde hiervoor afgelopen woensdag 23,1 miljoen euro extra beschikbaar, nadat het oorspronkelijke budget voor dit jaar op was.