Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere benzineprijs dan eind vorig jaar

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hogere benzineprijs dan eind vorig jaar
De benzineprijs aan de Nederlandse pomp stevent dit jaar af op een prijsstijging van zo'n 6 procent. Daarmee valt de toename mee, want in september was een liter Euro95 nog tijdelijk bijna 19 procent duurder dan op oudjaarsdag 2022. Een wereldwijde daling van de olieprijzen maakte tanken in Nederland de laatste maanden weer behoorlijk goedkoper.

Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling staat de landelijke adviesprijs dinsdag op 2,054 euro, komt naar voren uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Eind vorig jaar waren automobilisten nog 1,939 euro per liter kwijt.

In de eerste maanden van het jaar bleven de prijzen aan de pomp tamelijk stabiel. Op 1 juli schoot de prijs evenwel met zo'n 12 cent per liter omhoog omdat de vorig jaar doorgevoerde accijnsverlaging weer deels werd teruggedraaid.

Productiebeperkingen

In de zomer begonnen de olieprijzen vervolgens hard te stijgen door productiebeperkingen van Saudi-Arabië en Rusland, terwijl werd gespeculeerd dat de wereldwijde vraag naar olie flink zou toenemen. Zo bereikte de adviesprijs voor benzine in september een piek van 1,302 euro per liter.

Eigenlijk stond er voor 1 januari aanstaande een verdere accijnsverhoging in de planning. Daar zou nog een inflatiecorrectie bovenop komen waardoor een liter benzine dan in totaal 21 cent duurder kon worden. In de politiek gingen in september veel stemmen op om dat te voorkomen. Een Kamermeerderheid zorgde ervoor dat de belastingverhoging niet doorging.

Adviesprijs aan snelweg

Daarna begonnen ook de olieprijzen weer flink te dalen omdat er minder olievraag werd voorzien door zwakkere economische groei en recessies in diverse landen. Voor de automobilist pakte dit gunstig uit in de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen.

Die adviesprijzen worden doorgaans alleen aan de snelweg gevraagd. Bij enkele goedkope pompen elders in het land kan nu al voor minder dan 1,80 euro per liter worden getankt.

De prijs van diesel liet in grote lijnen een vergelijkbaar koersverloop zien, met als enige verschil dat de prijs daar in de eerste maanden van het jaar geleidelijk omlaag ging. Een liter diesel is daarom nu met 1,870 euro per liter zelfs iets goedkoper dan eind vorig jaar.

Prijsontwikkeling

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt waarschijnlijk in grote mate af van de ontwikkeling van de olieprijzen. Die is lastig te voorspellen. In veel landen zijn de zorgen over een recessie namelijk nog niet verdwenen. Tegelijkertijd zijn de grote olielanden bezig hun productie verder in te perken. Dat zou de prijzen zomaar weer kunnen opdrijven.

26 maart '25 (15:04)

Ford raadt opladen 8000 plug-in hybrides sterk af om brandgevaar

Ford Nederland roept eigenaren van 8000 plug-in hybrides dringend op om deze niet langer op te laden, vanwege het risico op kortsluiting en brand. Het betreft de Kuga PHEV van voor de facelift van vorig jaar, bevestigde een woordvoerder na eerdere berichtgeving van vakblad Autoweek en BN DeStem.

26 maart '25 (14:20)

Rijbewijs vanaf 2030 digitaal op je smartphone

Vanaf eind 2030 krijgen landen die lid zijn van de Europese Unie een digitaal rijbewijs, die op je smartphone te zien zal zijn. Het digitale rijbewijs is, net zoals het fysieke rijbewijs, in Nederland tien jaar geldig. Dat meldt Hart van Nederland.

26 maart '25 (13:25)

Minister Madlener onderzoekt aanpassingen voor dodenweg N36

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil de N36 veiliger maken. Hij komt nog voor de zomer met een plan. Madlener wil kijken hoe de weg over de gehele lengte veiliger gemaakt kan worden. Een rijbaanscheiding wordt daarbij vaak genoemd. Dat meldt Oost.

26 maart '25 (12:54)

FNV: garagepersoneel en fietsenmakers staken donderdag en vrijdag

Zeker duizend werknemers van autobedrijven en fietsenzaken verspreid over het land leggen donderdag en vrijdag het werk neer, meldt FNV. De vakbond kondigt dit aan omdat brancheorganisatie BOVAG na regionale en landelijke stakingen geen beter cao-bod heeft gedaan.

26 maart '25 ( 7:54)

FNV: afvalvrachtwagens niet toegelaten op recyclinglocaties

Werknemers op verschillende recyclinglocaties in Nederland laten vrachtwagens met afval woensdag niet toe om hun vuilnis af te geven. Dit doen ze uit protest tegen een mogelijke invoering van een nieuwe belastingheffing op de afvalverwerking van plastic, meldt FNV.

25 maart '25 (14:04)

Vrachtwagenchauffeur omgekomen bij ongeval bij Beneluxtunnel

Bij een ongeluk met een vrachtwagen op snelweg A4 nabij de Beneluxtunnel bij Rotterdam is de bestuurder van een vrachtwagen om het leven gekomen, meldt de politie. Volgens getuigen moest de vrachtwagenchauffeur een noodstop maken voor een auto.

25 maart '25 (10:56)

Reiziger geeft ov net als vorig jaar een ruime voldoende

Reizigers in het openbaar vervoer zijn zeer tevreden over het openbaar vervoer in 2024. Ze geven, net als in 2023, het cijfer 7,8, aldus een onderzoek van het kennisplatform CROW. In de enquête gaven reizigers hun mening over vervoer met trein, bus, tram, metro en boot. Vervoer over water wordt met een 8,6 het hoogst beoordeeld.

25 maart '25 ( 8:26)

Bestuurder omgekomen na botsing tussen vrachtwagen en auto op N258

Maandag 24 maart 2025 zijn op de N258 Langeweg bij Hulst een vrachtwagen en een personenauto frontaal met elkaar in botsing gekomen. Bij dit ongeval is de bestuurder van de personenauto, een 59-jarige man uit Hulst, om het leven gekomen. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '25 ( 8:13)

Nieuwe fietstunnel onder N206 bereikt diepste punt

Onder de N206, ter hoogte van de kruising N206/N441, wordt een nieuwe fiets-/voetgangerstunnel gebouwd. Vorige week werd het diepste punt van de tunnel bereikt. De verwachting is dat na het voltooien van de tunnel de huidige omlegging van de N206 in september weer teruggebracht kan worden naar de oude plek. Daarover bericht de gemeente Katwijk.

25 maart '25 ( 7:22)

Opnieuw bijna helft minder Tesla's verkocht in EU

Autorijders in de Europese Unie kochten afgelopen maand opnieuw veel minder vaak een Tesla dan een jaar eerder. Het aantal was met net geen 12.000 bijna de helft van de verkopen in februari 2024, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Daarmee wijkt de fabrikant net als een maand eerder duidelijk af van de algehele trend binnen de EU-markt voor elektrische auto's, die juist in opmars is.