Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere benzineprijs dan eind vorig jaar

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Hogere benzineprijs dan eind vorig jaar
De benzineprijs aan de Nederlandse pomp stevent dit jaar af op een prijsstijging van zo'n 6 procent. Daarmee valt de toename mee, want in september was een liter Euro95 nog tijdelijk bijna 19 procent duurder dan op oudjaarsdag 2022. Een wereldwijde daling van de olieprijzen maakte tanken in Nederland de laatste maanden weer behoorlijk goedkoper.

Met nog een paar dagen te gaan voor de jaarwisseling staat de landelijke adviesprijs dinsdag op 2,054 euro, komt naar voren uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Eind vorig jaar waren automobilisten nog 1,939 euro per liter kwijt.

In de eerste maanden van het jaar bleven de prijzen aan de pomp tamelijk stabiel. Op 1 juli schoot de prijs evenwel met zo'n 12 cent per liter omhoog omdat de vorig jaar doorgevoerde accijnsverlaging weer deels werd teruggedraaid.

Productiebeperkingen

In de zomer begonnen de olieprijzen vervolgens hard te stijgen door productiebeperkingen van Saudi-Arabië en Rusland, terwijl werd gespeculeerd dat de wereldwijde vraag naar olie flink zou toenemen. Zo bereikte de adviesprijs voor benzine in september een piek van 1,302 euro per liter.

Eigenlijk stond er voor 1 januari aanstaande een verdere accijnsverhoging in de planning. Daar zou nog een inflatiecorrectie bovenop komen waardoor een liter benzine dan in totaal 21 cent duurder kon worden. In de politiek gingen in september veel stemmen op om dat te voorkomen. Een Kamermeerderheid zorgde ervoor dat de belastingverhoging niet doorging.

Adviesprijs aan snelweg

Daarna begonnen ook de olieprijzen weer flink te dalen omdat er minder olievraag werd voorzien door zwakkere economische groei en recessies in diverse landen. Voor de automobilist pakte dit gunstig uit in de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen.

Die adviesprijzen worden doorgaans alleen aan de snelweg gevraagd. Bij enkele goedkope pompen elders in het land kan nu al voor minder dan 1,80 euro per liter worden getankt.

De prijs van diesel liet in grote lijnen een vergelijkbaar koersverloop zien, met als enige verschil dat de prijs daar in de eerste maanden van het jaar geleidelijk omlaag ging. Een liter diesel is daarom nu met 1,870 euro per liter zelfs iets goedkoper dan eind vorig jaar.

Prijsontwikkeling

Wat de prijzen aan de pomp komende tijd gaan doen hangt waarschijnlijk in grote mate af van de ontwikkeling van de olieprijzen. Die is lastig te voorspellen. In veel landen zijn de zorgen over een recessie namelijk nog niet verdwenen. Tegelijkertijd zijn de grote olielanden bezig hun productie verder in te perken. Dat zou de prijzen zomaar weer kunnen opdrijven.

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.

02 juli '25 (13:25)

Prijsverschil tussen duurste en goedkoopste tankstation is bijna 30 euro

Benzine in Nederland kost nu gemiddeld 1,928 euro per liter, maar de verschillen tussen tankstations zijn enorm. Tanken bij de duurste pomp kost je tot 2,259 euro per liter, terwijl je elders voor 1,708 euro per liter al klaar bent. Bij een volle tank van 50 liter betaal je dan 27,55 meer. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, zo meldt de vergelijkingssite.

02 juli '25 (10:38)

Kamer wil dat kabinet afziet van bezuinigingen op regionaal ov

Zie af van de bezuinigingen op regionaal openbaar vervoer, vraagt de Tweede Kamer aan het demissionaire kabinet. Een motie van Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Bart van Kent (SP) kreeg dinsdag steun van een meerderheid. De partijen willen dat er in de begroting van volgend jaar een oplossing komt maar zeggen in de motie niet waar het geld vandaan moet komen.

02 juli '25 ( 8:21)

Code oranje in drie provincies: stevige onweersbuien in het oosten

Met uitzondering van de Wadden ook vandaag hitte. In Noord-Brabant, Limburg en Gelderland is vanwege extreme hitte code oranje van kracht. Dat meldt KNMI.

02 juli '25 ( 8:04)

Stijging verkoop campers en caravans

In de eerste helft van 2025 is de verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland gestegen. Van alle kampeerauto's en caravans staan de meeste geregistreerd in Noord-Brabant. Dat meldt Nederlands Dagblad.

01 juli '25 (16:36)

Kustwacht Nederland na storing weer bereikbaar via marifoon

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken weer. De kustwacht kon dinsdagochtend geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. De oorzaak was een probleem met het zogeheten routeringsprotocol, dat ervoor moet zorgen dat berichten op de juiste plaats komen. Inmiddels is de dienst weer bereikbaar via de marifoon en kan ze ook weer navigatie- en weerberichten verzenden.

01 juli '25 (16:36)

Afsluitdijk dicht in beide richtingen door technische problemen

De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door technische problemen bij de Stevinsluizen. Dat meldt de verkeersdienst van de ANWB. Het is niet bekend hoe lang dit gaat duren. Het verkeer moet omrijden via de A6 in Flevoland.

01 juli '25 (16:36)

Ook dinsdag drukkere dag voor Wegenwacht door hitteproblemen

De Wegenwacht heeft het ook dinsdag drukker dan normaal door pechgevallen die te maken hebben met de hitte. De pechdienst van de ANWB ziet vooral gestrande automobilisten waarbij de auto start- of accuproblemen heeft.

01 juli '25 (14:21)

Pilot gemeente Groningen: elektrische auto’s opladen met speciale stoeptegels

De gemeente Groningen start een pilot met ‘kabelgoottegels’. Met deze speciale stoeptegels kunnen inwoners hun elektrische auto opladen vanaf het eigen huis via een kabel in de stoep. De gemeente wil elektrisch rijden op deze manier makkelijker maken én onderzoeken of deze oplossing goed werkt in de openbare ruimte. Daarover bericht de gemeente Groningen.