Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's omlaag krijgen
Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

De verzekeraar heeft zich als tussentijds doel gesteld om in 2030 de CO2-uitstoot van zijn portefeuille van autoverzekeringen met 15 tot 20 procent te verlagen in vergelijking met 2021. Dat hoopt Achmea te bereiken door onder andere voldoende verzekeringen aan te bieden voor elektrische auto's en laadpalen. Ook wil de verzekeraar het delen van auto's gemakkelijker maken door de verzekeringsdekking daarop aan te passen.

CO2--doelstelling

Achmea's CO2-doelstelling heeft geen betrekking op alle uitstoot van de auto's, maar alleen dat deel dat aan verzekeraars kan worden toegeschreven. In klimaatberekeningen worden bijvoorbeeld ook fabrikanten en dealers verantwoordelijk gehouden voor een deel van de CO2-uitstoot.

Volledig klimaatneutraal

De verzekeraar wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn, wat betekent dat er per saldo geen extra CO2 meer de atmosfeer in mag. Die doelstelling geldt voor de eigen activiteiten, maar ook voor de beleggingen en verzekeringen. Als tussendoel wil Achmea dat bij de eigen bedrijfsvoering in 2030 netto nul CO2 vrijkomt. De beleggingen in bedrijven op de balans moeten tien jaar later klimaatneutraal zijn.

Klimaatbeleid

Achmea maakte ook bekend dat het bedrijven waarin het belegt vaker gaat aanspreken op hun klimaatbeleid. Ook komen er gesprekken met bedrijven die Achmea verzekert over verduurzaming, onder andere in de landbouw.

De CO2-uitstoot van de eigen bedrijfsvoering van Achmea was eind vorig jaar ongeveer 73 procent lager dan in 2019, staat in verslagen van het bedrijf. De emissies die samenhangen met de bedrijven waarin de verzekeraar belegt, lagen 26 procent lager dan in 2019.

27 maart '25 (11:18)

Benzine in prijs gezakt van 2,50 euro naar 2,09 euro per liter

Autobezitters moesten een paar jaar geleden recordbedragen betalen nadat ze getankt hadden. De adviesprijs voor een liter benzine was in de zomer van 2022 2,50 euro en voor diesel betaalde je soms wel 2,37 euro. Voor een liter benzine betaal je nu ongeveer 2 euro. Dat meldt Omroep Gelderland.

27 maart '25 (10:43)

A9 dit weekend in beide richtingen dicht vanwege werkzaamheden

Automobilisten kunnen de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht de aankomende dagen weer niet gebruiken. Het verkeer kan pas maandagochtend 31 maart over het gloednieuwe asfalt van de gerenoveerde Schipholbrug richting Utrecht rijden. Dat meldt NH Nieuws.

27 maart '25 ( 8:35)

Plaatselijk dichte mist in het midden en zuidwesten

In het midden en zuidwesten van het land komt plaatselijk dichte mist voor. De mist kan verraderlijk zijn voor het verkeer. Dat meldt het KNMI.

27 maart '25 ( 3:04)

Trump: importtarief van 25 procent op auto's gemaakt buiten VS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond importheffingen van 25 procent aangekondigd op auto's die buiten de Verenigde Staten zijn gemaakt. "We gaan landen laten betalen voor het zakendoen in ons land en het wegnemen van onze banen, onze welvaart en vele andere zaken die ze ons door de jaren heen hebben ontnomen", zei hij tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

26 maart '25 (15:04)

Ford raadt opladen 8000 plug-in hybrides sterk af om brandgevaar

Ford Nederland roept eigenaren van 8000 plug-in hybrides dringend op om deze niet langer op te laden, vanwege het risico op kortsluiting en brand. Het betreft de Kuga PHEV van voor de facelift van vorig jaar, bevestigde een woordvoerder na eerdere berichtgeving van vakblad Autoweek en BN DeStem.

26 maart '25 (14:20)

Rijbewijs vanaf 2030 digitaal op je smartphone

Vanaf eind 2030 krijgen landen die lid zijn van de Europese Unie een digitaal rijbewijs, die op je smartphone te zien zal zijn. Het digitale rijbewijs is, net zoals het fysieke rijbewijs, in Nederland tien jaar geldig. Dat meldt Hart van Nederland.

26 maart '25 (13:25)

Minister Madlener onderzoekt aanpassingen voor dodenweg N36

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat wil de N36 veiliger maken. Hij komt nog voor de zomer met een plan. Madlener wil kijken hoe de weg over de gehele lengte veiliger gemaakt kan worden. Een rijbaanscheiding wordt daarbij vaak genoemd. Dat meldt Oost.

26 maart '25 (12:54)

FNV: garagepersoneel en fietsenmakers staken donderdag en vrijdag

Zeker duizend werknemers van autobedrijven en fietsenzaken verspreid over het land leggen donderdag en vrijdag het werk neer, meldt FNV. De vakbond kondigt dit aan omdat brancheorganisatie BOVAG na regionale en landelijke stakingen geen beter cao-bod heeft gedaan.

26 maart '25 ( 7:54)

FNV: afvalvrachtwagens niet toegelaten op recyclinglocaties

Werknemers op verschillende recyclinglocaties in Nederland laten vrachtwagens met afval woensdag niet toe om hun vuilnis af te geven. Dit doen ze uit protest tegen een mogelijke invoering van een nieuwe belastingheffing op de afvalverwerking van plastic, meldt FNV.

25 maart '25 (14:04)

Vrachtwagenchauffeur omgekomen bij ongeval bij Beneluxtunnel

Bij een ongeluk met een vrachtwagen op snelweg A4 nabij de Beneluxtunnel bij Rotterdam is de bestuurder van een vrachtwagen om het leven gekomen, meldt de politie. Volgens getuigen moest de vrachtwagenchauffeur een noodstop maken voor een auto.