Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Marjan van Loon vertrekt bij Shell Nederland

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Marjan van Loon vertrekt bij Shell Nederland
Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon legt haar functie neer per 1 april. Frans Everts zal haar werkzaamheden overnemen. Hij is al lange tijd werkzaam voor het olieconcern. Momenteel is hij onder meer verantwoordelijk voor de wereldwijde communicatie binnen Shell.

Everts werkt al 33 jaar voor Shell, in uiteenlopende rollen over de hele wereld. Hij zegt in zijn nieuwe rol verder te willen werken aan de energietransitie. "Wij hebben de kennis en de expertise om te investeren in oplossingen. Maar we kunnen het niet alleen. Samen met partners willen we schonere energie bereikbaar maken voor heel Nederland."

Van Loon stond zeven jaar aan het roer van Shell Nederland, in totaal werkte zij 34 jaar voor het bedrijf. "Ik ben echt heel trots op wat we in de afgelopen jaren in Nederland hebben neergezet. We hebben Nederland dagelijks voorzien van energie, en steeds vaker is dat schonere energie", meldt Van Loon, die het bedrijf zal verlaten.

Klimaatakkoord 

Onder Van Loon schaarde Shell zich naar eigen zeggen als eerste grote concern achter het Klimaatakkoord. Daarvoor besloot Shell voor ongeveer 6,5 miljard euro te investeren in de energietransitie. Ook werden verschillende fabrieken gebouwd voor schonere brandstoffen, zoals biobrandstof en waterstof. Recent kreeg Shell nog een vergunning voor de bouw van een windpark op de Noordzee.

Dividendbelasting 

Van Loon beleefde ook een aantal turbulente jaren als hoofd van de Nederlandse tak van Shell. Zo was er in 2018 politieke verontwaardiging over een overeenkomst tussen Shell en de Belastingdienst rondom het betalen van dividendbelasting. De afspraken werden gemaakt toen het bedrijf zijn Nederlandse en Britse moedermaatschappijen samenvoegde. Door voortaan dividend uit te keren via een trust op het Kanaaleiland Jersey, voorkwam het olie- en gasbedrijf dat mensen die voorheen aandelen in de Britse tak hadden dividendbelasting in Nederland verschuldigd zouden zijn.

Van Loon noemde dat destijds "incorrect" en "totale onzin". Volgens haar was Shell daarover altijd transparant geweest in jaarverslagen. Ook voerde zij aan dat door deze overeenkomst het hoofdkantoor van Shell in Nederland stond, wat volgens haar veel voordelen voor de Nederlandse economie opleverde.

Verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk 

Maar onder Van Loon, geboren in het Brabantse Helmond, verhuisde het hoofdkantoor van Shell uiteindelijk naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee werd het concern op papier volledig Brits. Als gevolg van die verhuizing verloor het toenmalige ‘Royal Dutch Shell’ zijn koninklijke predicaat, dat sinds het einde van de negentiende eeuw aan het olie- en gasconcern verbonden was.

Door: ANP 

04 juli '25 (14:39)

In oktober vier weken werkzaamheden aan N348 (Eefde-Gorssel)

De provincie Gelderland voert in oktober 2025 werkzaamheden uit aan de Zutphenseweg (N348) vanaf de Quatre Brasweg tot aan de rotonde bij Eefde. De weg is dan vier weken afgesloten. Daarover bericht de provincie Gelderland.

04 juli '25 ( 9:01)

Bestuurder scootmobiel gewond na botsing met vrachtwagen in Haarlem

Donderdag 3 juli 2025 is in Haarlem een scootmobielbestuurder gewond geraakt door een botsing met een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde omstreeks 10.00 uur aan de A. Hofmanweg. Dat meldt Noordhollands Dagblad.

03 juli '25 (14:14)

Verkeer kan weer over Afsluitdijk rijden

Het verkeer kan donderdagochtend weer gebruikmaken van de Afsluitdijk, meldt Rijkswaterstaat. Door een storing aan een brug over de Stevinsluizen werd de Afsluitdijk donderdag enige tijd in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.

03 juli '25 (14:14)

Tweedehandsautoverkoop stijgt: groei elektrische auto's zwakt af

De verkoop van tweedehands auto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim 4 procent gestegen tot bijna 1,1 miljoen stuks, melden brancheorganisaties BOVAG en RDC. In juni zwakte de occasionverkoop wel af tot een groei van 2 procent.

03 juli '25 (12:15)

Weg langs World Forum langer afgesloten vanwege NAVO-top

Voor het gewone verkeer gaat de Johan de Wittlaan in Den Haag later open dan gepland. Sinds april 2025 is de weg afgesloten en dat was eigenlijk de bedoeling voor de NAVO-top die onlangs werd gehouden. Auto’s en vrachtwagens zouden begin augustus weer over de weg kunnen rijden, maar dat gaat waarschijnlijk nog een paar weken langer duren. Dat meldt Omroep West.

03 juli '25 ( 9:34)

Afsluitdijk opnieuw in beide richtingen gesloten, weer een storing bij de Stevinsluizen

Het verkeer kan in beide richtingen niet over de Afsluitdijk. In de brug bij de Stevinsluizen bij Den Oever is een technisch probleem geconstateerd. De Afsluitdijk was dinsdag 1 juli ook al dicht tussen Noord-Holland en Friesland vanwege technische problemen. Dat meldt NH Nieuws.

03 juli '25 ( 8:44)

ANWB verwacht vanaf vrijdag grote drukte op wegen

Op de Nederlandse wegen wordt het vrijdag en de rest van het weekend flink druk door het begin van de zomervakantie in het zuiden van het land, verwacht de ANWB. Het verkeer kan vrijdag vanaf het middaguur al vastlopen.

03 juli '25 ( 8:04)

Bestelauto ramt twee vrachtwagens bij Sint Annaland

Dinsdag 1 juli 2025 is bij Sint Annaland in Zeeland een bestuurder van een bestelauto tegen de achterkant van twee vrachtwagens gereden. De bestuurder raakte daarbij lichtgewond. Dat meldt HVZeeland.nl.

02 juli '25 (15:46)

Code oranje in Overijssel, Gelderland en Limburg om zwaar onweer

Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland en Limburg code oranje uitgeroepen om zware onweersbuien. De waarschuwing geldt van 15.00 uur tot 19.00 uur voor Limburg en van 16.00 uur tot 20.00 uur voor Overijssel en Gelderland.

02 juli '25 (15:46)

Vervoerregio's houden zorgen over toekomst ov ondanks steun Kamer

Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.