Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Marjan van Loon vertrekt bij Shell Nederland

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
Marjan van Loon vertrekt bij Shell Nederland
Topvrouw van Shell Nederland Marjan van Loon legt haar functie neer per 1 april. Frans Everts zal haar werkzaamheden overnemen. Hij is al lange tijd werkzaam voor het olieconcern. Momenteel is hij onder meer verantwoordelijk voor de wereldwijde communicatie binnen Shell.

Everts werkt al 33 jaar voor Shell, in uiteenlopende rollen over de hele wereld. Hij zegt in zijn nieuwe rol verder te willen werken aan de energietransitie. "Wij hebben de kennis en de expertise om te investeren in oplossingen. Maar we kunnen het niet alleen. Samen met partners willen we schonere energie bereikbaar maken voor heel Nederland."

Van Loon stond zeven jaar aan het roer van Shell Nederland, in totaal werkte zij 34 jaar voor het bedrijf. "Ik ben echt heel trots op wat we in de afgelopen jaren in Nederland hebben neergezet. We hebben Nederland dagelijks voorzien van energie, en steeds vaker is dat schonere energie", meldt Van Loon, die het bedrijf zal verlaten.

Klimaatakkoord 

Onder Van Loon schaarde Shell zich naar eigen zeggen als eerste grote concern achter het Klimaatakkoord. Daarvoor besloot Shell voor ongeveer 6,5 miljard euro te investeren in de energietransitie. Ook werden verschillende fabrieken gebouwd voor schonere brandstoffen, zoals biobrandstof en waterstof. Recent kreeg Shell nog een vergunning voor de bouw van een windpark op de Noordzee.

Dividendbelasting 

Van Loon beleefde ook een aantal turbulente jaren als hoofd van de Nederlandse tak van Shell. Zo was er in 2018 politieke verontwaardiging over een overeenkomst tussen Shell en de Belastingdienst rondom het betalen van dividendbelasting. De afspraken werden gemaakt toen het bedrijf zijn Nederlandse en Britse moedermaatschappijen samenvoegde. Door voortaan dividend uit te keren via een trust op het Kanaaleiland Jersey, voorkwam het olie- en gasbedrijf dat mensen die voorheen aandelen in de Britse tak hadden dividendbelasting in Nederland verschuldigd zouden zijn.

Van Loon noemde dat destijds "incorrect" en "totale onzin". Volgens haar was Shell daarover altijd transparant geweest in jaarverslagen. Ook voerde zij aan dat door deze overeenkomst het hoofdkantoor van Shell in Nederland stond, wat volgens haar veel voordelen voor de Nederlandse economie opleverde.

Verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk 

Maar onder Van Loon, geboren in het Brabantse Helmond, verhuisde het hoofdkantoor van Shell uiteindelijk naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee werd het concern op papier volledig Brits. Als gevolg van die verhuizing verloor het toenmalige ‘Royal Dutch Shell’ zijn koninklijke predicaat, dat sinds het einde van de negentiende eeuw aan het olie- en gasconcern verbonden was.

Door: ANP 

24 maart '23 (14:05)

158 nieuwe elektrische bussen voor Groningen en Drenthe

Tussen 2024 en 2026 vervangen OV-bureau Groningen Drenthe en Qbuzz veel van de huidige bussen door elektrische uitstootvrije bussen. Momenteel rijden in Groningen en Drenthe al 196 uitstootvrije bussen, elektrisch en op waterstof. Met de vervanging van nog eens maximaal 158 HVO-dieselbussen door elektrische bussen rijdt straks bijna negentig procent van alle bussen in beide provincies op schone energie. Dit meldt OV-bureau Groningen Drenthe.

24 maart '23 ( 9:52)

7-jarig kind omgekomen door aanrijding met stadsbus Utrecht

Een 7-jarig kind is vrijdagochtend in Utrecht om het leven gekomen door een aanrijding met een stadsbus. Een 5-jarig kind raakte zwaargewond, meldt de politie.

24 maart '23 ( 9:52)

Volkswagen moet Haarlemmer sjoemeldieseleigenaar 3000 euro compensatie betalen

Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.

24 maart '23 ( 6:07)

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wrakingsverzoek

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

23 maart '23 ( 9:22)

EU-top praat niet over patstelling over verbod op brandstofauto

De EU-leiders buigen zich donderdag op hun top in Brussel niet over de patstelling over het uitbannen van de brandstofauto. Plotselinge criticus Duitsland en de Europese Commissie zoeken nog naarstig naar een uitweg uit hun meningsverschil, zeggen EU-bronnen. Maar dat kan zomaar pas volgende week of nog later worden.

22 maart '23 (15:22)

Premium 98 benzine steeds duurder vergeleken met gewone 95

Een liter premium benzine (Euro 98), waar veel klassieke auto's, sportwagens en motoren op rijden, wordt steeds duurder vergeleken met de gewone Euro 95, constateren brandstofexperts. Dat komt doordat Amerikaanse en Europese olieraffinaderijen worstelen om voldoende geschikte grondstoffen te vinden om de hoogwaardige benzine te maken.

22 maart '23 (10:03)

Klokkenluider: Belastingdienst zette zich in om Uber te helpen

De Belastingdienst heeft zich actief ingezet om taxiapp Uber te helpen. Zo kreeg het Amerikaanse bedrijf van de fiscus precies te horen wat er met andere landen werd besproken, en wat standpunten van landen als Frankrijk en België waren. Ook hoefde Uber in Nederland nauwelijks belasting te betalen. Dat zei klokkenluider Mark MacGann dinsdag tegen de commissie Financiën van de Tweede Kamer.

22 maart '23 ( 9:41)

Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

22 maart '23 ( 9:37)

Gemeente sluit verboden ontmoetingsplaats motorclub in Utrecht

Een pand in Utrecht dat dienst leek te doen als ontmoetingsplaats voor een verboden motorclub is gesloten door de gemeente, meldt de politie dinsdag. Op maandag viel de politie het pand binnen in opdracht van het Openbaar Ministerie, nadat er "signalen" waren dat het pand voor de ontmoetingen werd gebruikt. Zes mensen zijn aangehouden.

21 maart '23 (11:17)

Hop On Hop Off-festival in Breda: extra pendelbussen

Het grootste speciaalbier- en foodtruckfestival  van de Benelux is in aantocht. Hop On Hop Off vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april 2023 in de Kunstijsbaan in Breda. Vervoerder Arriva zet deze dagen extra bussen in. Dat meldt Arriva.