Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meeste buitenlandse verkeersboetes door Nederlanders betaald

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Meeste buitenlandse verkeersboetes door Nederlanders betaald
Gemiddeld wordt in de periode 2017-2021 83 procent van verkeersboetes uit het buitenland door Nederlandse kentekenhouders betaald. Bij boetes uit België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland ligt dat percentage nog wat hoger (tussen 85-95 procent). De gemiddelde betalingsbereidheid van Nederlandse kentekenhouders is hoger dan die van kentekenhouders uit andere landen (50-70 procent). Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit onderzoek dat Dialogic in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd. Dat meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. 

In het onderzoek is gekeken naar verkeersboetes waarvoor het betreffende land op basis van het kenteken de naam- en adresgegevens heeft opgevraagd via het Europees informatiesysteem (EUCARIS). In de praktijk betreft dit doorgaans overtredingen die automatisch zijn gedetecteerd, zoals het rijden met een te hoge snelheid en het niet stoppen voor rood licht. De landen die data hebben aangeleverd voor het onderzoek zijn België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Estland, Letland, Litouwen en Slovenië. De onderzoekers hebben daarmee zicht gekregen op de inning van meer dan 70 procent van de boetes via EUCARIS.

Betalingsverzoeken 

De genoemde percentages worden gerealiseerd op basis van de betalingsverzoeken (doorgaans twee) die de landen waar de overtreding is begaan zelf versturen. Wanneer deze verzoeken niet tot betaling leiden kan de boete naar het land van herkomst worden overgedragen in een uiterste poging alsnog tot inning te komen. Landen maken maar zeer beperkt gebruik van deze mogelijkheid. Volgens het CJIB zijn dit ca. 1.500 boetes per jaar.

Betalingsbereidheid 

De betalingsbereidheid is de belangrijkste factor die bepaalt of een verkeersboete wordt betaald. Niet de wijze waarop de detectie, oplegging en inning is geregeld in het land waar de verkeersovertreding is begaan.

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid voerde op 3 juni 2021 overleg met de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Justitie en Veiligheid. Dit onderzoek kwam voort uit een vraag die toen gesteld werd over het zicht op de betalingsbereidheid van Nederlandse kentekenhouders in het buitenland. Die vraag is met dit rapport beantwoord. Daarnaast geeft het rapport aanbevelingen hoe met automatisering en standaardisering de transnationale inning van verkeersboetes binnen de EU kan worden verbeterd.

Door: Nationale Transportgids 

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.

01 juni '23 (11:52)

Massaontslagen aangekondigd bij autofabriek VDL Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 6:52)

Brand in Oudelande verwoest enkele tientallen caravans

In het Zeeuwse dorp Oudelande heeft in de nacht van woensdag op donderdag een brand gewoed in een caravanopslag en de naastgelegen woning. De schuur waarin de caravans waren opgeslagen is daarbij volledig verwoest en wordt gesloopt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland Veilig.

30 mei '23 ( 6:07)

Werknemers autofabriek VDL Nedcar staken dinsdag opnieuw

Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

26 mei '23 (14:22)

Aankomend pinksterweekend zorgt nu al voor drukte op de wegen

Op de Nederlandse wegen stond vrijdag rond 13.45 uur al bijna 300 kilometer file. Dat is veel voor dit tijdstip, maar wel in lijn met de verwachtingen met het pinksterweekend in aankomst, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

26 mei '23 (13:07)

Autofabriek Nedcar gaat dinsdag 24 uur plat door staking

Autofabriek Nedcar in Born gaat dinsdag voor 24 uur plat. De vakbonden hebben vrijdagmiddag een stakingsoproep voor dinsdag 30 mei de deur uit gedaan, liet FNV weten.

26 mei '23 (12:15)

1.450 nieuwe trekpalen voor herstel Prinses Margriettunnel

Donderdag 15 juni 2023 wordt gestart met het herstel van de Prinses Margriettunnel in de A7 tussen Sneek en Joure. Dat gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. De hele fundering wordt vernieuwd en versterkt en de tunnelwanden worden steviger verankerd. Het complete herstel zal naar verwachting een jaar duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

26 mei '23 (12:12)

Meer zwartrijders in Almeerse bussen

Volgens vervoersmaatschappij Keolis is het aantal zwartrijders in bussen in Almere gestegen. Over hoeveel het er precies zijn doet het bedrijf, dat in deze Flevolandse stad verantwoordelijk is voor het stadsvervoer, geen uitspraken. Dat meldt 1Almere.nl.

26 mei '23 ( 8:52)

'Rekeningrijden kost werkenden honderden euro's per maand meer'

Vakbond CNV is bang dat werkende Nederlanders flink de dupe worden van rekeningrijden. Deze overheidsmaatregel, die in 2030 van kracht moet worden, kan miljoenen mensen volgens een berekening van de vakbond honderden euro’s per maand meer kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier nietVde torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin.

25 mei '23 (13:37)

Vrijdagavond zeer zware spits verwacht om pinksterweekend

Rijkswaterstaat verwacht vrijdag een "zeer zware avondspits". Dit betekent dat meer dan 500 kilometer file op de rijkswegen wordt verwacht. De vrijdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw druk op de weg en de spits komt doorgaans vroeg op gang.