Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Meeste buitenlandse verkeersboetes door Nederlanders betaald

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Meeste buitenlandse verkeersboetes door Nederlanders betaald
Gemiddeld wordt in de periode 2017-2021 83 procent van verkeersboetes uit het buitenland door Nederlandse kentekenhouders betaald. Bij boetes uit België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland ligt dat percentage nog wat hoger (tussen 85-95 procent). De gemiddelde betalingsbereidheid van Nederlandse kentekenhouders is hoger dan die van kentekenhouders uit andere landen (50-70 procent). Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit onderzoek dat Dialogic in opdracht van het WODC heeft uitgevoerd. Dat meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. 

In het onderzoek is gekeken naar verkeersboetes waarvoor het betreffende land op basis van het kenteken de naam- en adresgegevens heeft opgevraagd via het Europees informatiesysteem (EUCARIS). In de praktijk betreft dit doorgaans overtredingen die automatisch zijn gedetecteerd, zoals het rijden met een te hoge snelheid en het niet stoppen voor rood licht. De landen die data hebben aangeleverd voor het onderzoek zijn België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Estland, Letland, Litouwen en Slovenië. De onderzoekers hebben daarmee zicht gekregen op de inning van meer dan 70 procent van de boetes via EUCARIS.

Betalingsverzoeken 

De genoemde percentages worden gerealiseerd op basis van de betalingsverzoeken (doorgaans twee) die de landen waar de overtreding is begaan zelf versturen. Wanneer deze verzoeken niet tot betaling leiden kan de boete naar het land van herkomst worden overgedragen in een uiterste poging alsnog tot inning te komen. Landen maken maar zeer beperkt gebruik van deze mogelijkheid. Volgens het CJIB zijn dit ca. 1.500 boetes per jaar.

Betalingsbereidheid 

De betalingsbereidheid is de belangrijkste factor die bepaalt of een verkeersboete wordt betaald. Niet de wijze waarop de detectie, oplegging en inning is geregeld in het land waar de verkeersovertreding is begaan.

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid voerde op 3 juni 2021 overleg met de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Justitie en Veiligheid. Dit onderzoek kwam voort uit een vraag die toen gesteld werd over het zicht op de betalingsbereidheid van Nederlandse kentekenhouders in het buitenland. Die vraag is met dit rapport beantwoord. Daarnaast geeft het rapport aanbevelingen hoe met automatisering en standaardisering de transnationale inning van verkeersboetes binnen de EU kan worden verbeterd.

Door: Nationale Transportgids 

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.