Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Loonsverhogingen in cao-afspraken in december weer op hoog niveau

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Loonsverhogingen in cao-afspraken in december weer op hoog niveau
De loonsverhogingen die werkgevers en vakbonden in cao's vastlegden bleven in december op een hoog niveau. Volgens cijfers van AWVN, de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers op het vlak van arbeidsvoorwaarden, was de loonstijging in cao's gemiddeld 6,1 procent. Dat is maar iets onder het record van 6,4 procent dat een maand eerder werd neergezet. Het overeengekomen extra loon stond in beide maanden evenwel niet in verhouding tot de inflatie.

Volgens AWVN zijn er in december 25 nieuwe cao's afgesproken. Dat is erg veel voor deze maand, want gemiddeld worden er in de laatste maand van het jaar maar twaalf cao's beklonken. Dit betekent dat er in heel 2022 voor 334 cao's nieuwe afspraken zijn gemaakt. Gemiddeld gingen de lonen in die cao's met 3,8 procent omhoog. Een jaar eerder bedroeg de gemiddelde loonstijging nog 2,1 procent.

Krapte op de arbeidsmarkt 

Dat de loonafspraken nu zo hoog zijn, heeft volgens AWVN meerdere oorzaken. Zo voelen werkgevers een soort maatschappelijke druk om het koopkrachtverlies van werknemers te beperken. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de lonen stijgen.

Inflatie 

Toch gaan Nederlandse werknemers er over de gehele linie flink op achteruit in de portemonnee. Dat komt door de enorme prijsstijgingen van de laatste tijd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de kosten van het levensonderhoud vorig jaar gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975.

Door: ANP 

09 juni '23 (11:37)

Doorbraak nadert in gesprekken over VDL Nedcar

Na enkele informele gesprekken eerder deze week lijkt er een doorbraak te komen in de onderhandelingen tussen vakbonden en industrieconcern VDL rond autofabriek Nedcar. Volgens CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma is Nedcar-eigenaar VDL "bereid om grote stappen te zetten".

08 juni '23 (15:07)

Natuurbrand op Leusderheide hindert verkeer op A28

Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. Omdat de brandweer dicht langs de snelweg aan het blussen is, is een rijstrook van de weg afgesloten. Ook de oprit bij Soesterberg naar de weg is dicht zodat brandweerauto's vrije doorgang hebben naar de Leusderheide, laat de veiligheidsregio Utrecht (VRU) weten.

08 juni '23 (15:07)

A16 tussen Breda en België in beide richtingen dicht vanwege brandende vrachtwagen

De A16 tussen Breda en de Belgische grens is bij Hazeldonk donderdagmiddag in beide richtingen dicht omdat er een vrachtwagen in brand staat, meldt de ANWB. De brand is ontstaan na een ongeluk met twee vrachtwagens in België. Een van de chauffeurs is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio bekneld geraakt, het is niet bekend hoe de chauffeur eraan toe is.

08 juni '23 ( 8:37)

Scooterrijder overleden na verkeersongeval in Venlo

Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

07 juni '23 (11:03)

Elektrische pendelbus vervoert patiënten en bezoekers van IJsselland Ziekenhuis

Patiënten en bezoekers kunnen met een gratis pendelbus reizen tussen het IJsselland Ziekenhuis en metrostation Schenkel in Capelle aan den IJssel. Deze elektrische bus, die de oude pendelbus vervangt, is ook geschikt voor mensen in een rolstoel. De nieuwe pendelbus is aangeschaft dankzij het Denk en Doe Mee!-fonds van de gemeente en de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis. Dit meldt de gemeente Capelle aan den IJssel.

07 juni '23 ( 8:22)

Rijbewijs online verlengen kan in 250 gemeenten

Nederlanders kunnen in bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten hun rijbewijs online verlengen. In 250 van de 342 gemeenten hoeven burgers hiervoor niet meer eerst naar een gemeenteloket, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) woensdag.

07 juni '23 ( 8:22)

In groot deel van Amsterdam gelden straks uitstootvrije zones

Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

06 juni '23 ( 9:22)

KNVB wil bij honderden voetbalclubs laadpalen met verdienmodel

Het aantal laadpalen voor elektrische auto's bij voetbalverenigingen wordt de komende twee jaar fors uitgebreid. De KNVB is daartoe een samenwerking aangegaan met het gespecialiseerde bedrijf Revolt, dat de palen gaat plaatsen. Voor clubs levert dat volgens de voetbalbond ook een extra verdienmodel op. Ze moeten dan niet vies zijn van extra reclames op hun parkeerterrein.

05 juni '23 (12:37)

Bouwconcern Heijmans heeft het predicaat Koninklijk ontvangen

Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

02 juni '23 ( 9:06)

Vakantiecheck bij garage door 40 procent van de automobilisten

40 procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten. Dit meldt BOVAG.