Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In de fabriek VDL NedCar is onrust ontstaan door uitblijven opdrachtgever

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
In de fabriek VDL NedCar is onrust ontstaan door uitblijven opdrachtgever
Doordat een nieuwe opdrachtgever voor autofabriek VDL NedCar op zich laat wachten, neemt de onrust onder de 4200 werknemers toe. Dat merkt vakbondsbestuurder van FNV Ron Peters, die zondag ook zijn verhaal deed bij 1Limburg. De afgelopen tijd ontving hij veel telefoontjes en berichten van ongerust personeel. "Het einde van de fabriek is in zicht, maar VDL NedCar weigert met ons om de tafel te gaan", verzucht Peters, die nu met een rechtszaak dreigt namens vijf vakbonden.

De autofabriek in Born maakt nu nog met name MINI’s voor autoproducent BMW. Maar dat contract loopt tot 1 maart 2024. "Steeds meer mensen lijken te gaan zoeken naar ander werk, zeker nu de arbeidsmarkt voor de metaalsector in Limburg booming is", vertelt Peters. Het personeel lijkt daarmee voor te sorteren op een mogelijke sluiting van de autofabriek. "Het aantal berichten dat we binnen kregen tussen kerst en oud en nieuw zwol aan naar tientallen. Dat is echt ongebruikelijk."

Twee potentiële opdrachtgevers 

VDL NedCar geeft ondertussen aan dat het personeel vooral vertrouwen moet hebben, zegt Peters. "Maar we wachten inmiddels al een jaar." In dat jaar passeerden twee potentiële opdrachtgevers de revue. Zo wilde de Amerikaanse producent van elektrische auto’s Canoo zijn auto’s eerder in Limburg bouwen, maar door die deal ging eind 2021 een streep. Ook een deal met Rivian, eveneens een Amerikaanse elektrische-autoproducent, ging niet door.

Sociaal plan 

De vakbonden willen nu het sociaal plan voor de werknemers van VDL NedCar openbreken. Daarmee moet het personeel meer zekerheid krijgen, mocht de fabriek toch zijn deuren sluiten. "In het bestaande plan hebben we met elkaar afgesproken om de tafel te gaan als het einde van de fabriek in zicht komt. Maar de directie weigert dat en blijft zeggen dat we vertrouwen moeten houden", aldus Peters. Vijf vakbonden, drie Nederlandse en twee Belgische, willen de druk nu opvoeren. "Deze week zeggen wij definitief een rechtszaak aan en dan moeten we maar kijken wanneer die voorkomt", zegt de vakbondsbestuurder.

Een woordvoerder van VDL NedCar laat weten dat het bedrijf nog niets van de onrust merkt. Rond de kerst heeft het personeel een stand van zaken te horen gekregen, al wil de zegsman niets zeggen over de inhoud. "Die houden we intern." Wel zou die boodschap met applaus zijn ontvangen. "We hebben hier ruim 4000 collega’s, dus het is moeilijk om te reageren op onrust. Bij de een heerst die mogelijk wat meer dan bij de ander", aldus de zegsman.

Krapte op de arbeidsmarkt 

Voor wat betreft mensen die ander werk zijn gaan zoeken, wijst de woordvoerder naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt. "In elke organisatie gaan mensen en komen mensen." Wel benadrukt hij dat de werknemers zo veel mogelijk worden meegenomen in de ontwikkelingen. "Op gezette tijden worden werknemers daarover geïnformeerd. Al begrijpen zij ook dat er geheimhouding rust op onderhandelingen, dus dat niet alles kan worden gedeeld."

Door: ANP 

03 februari '23 (13:52)

'Verkeersongevallen na drank- of drugsgebruik betreft in de meeste gevallen een fietser'

Onder invloed van drank of drugs in de auto te stappen, wordt tegenwoordig gezien als not done. Daarentegen is het heel gewoon om dronken op de scooter te stappen. En dat niet alleen: onder invloed op de fiets stappen wordt ook gezien als heel normaal. Sterker nog, het merendeel van het uitgaanspubliek denkt dat ze het juiste gedrag vertonen door met de fiets naar huis te gaan in plaats van met de auto, stelt directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL. Dit meldt VeiligheidNL. 

03 februari '23 (11:25)

Amsterdam weert vanaf 2024 zware touringcars uit centrum

Vanaf 1 januari 2024 zijn in Amsterdam binnen de ring rond het centrum (S100) geen zware touringcars vanaf 7,5 ton meer welkom. Inwoners van de hoofdstad ondervinden hinder van deze voertuigen. De touringcars zullen naar de randen van de stad gaan. Vanaf daar kunnen bezoekers met het openbaar vervoer verder reizen. Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

03 februari '23 ( 8:20)

2022 was recordjaar voor sportwagenmerk Ferrari

Het Italiaanse sportwagenmerk Ferrari heeft in 2022 recordresultaten in de boeken gezet. Het bedrijf wijst daarbij op sterke verkopen van de modellen Portofino M, SF90 Stradale en 296 GTB.

01 februari '23 (14:28)

Wegenwacht voegt elektrisch retrobusje van VW toe aan wagenpark

De ANWB Wegenwacht gaat zijn vloot elektrische auto's uitbreiden met de ID.Buzz, die geïnspireerd is op het iconische retrobusje van Volkswagen. "Met de aanschaf hiervan zet de Wegenwacht een volgende stap naar een vrijwel volledig emissievrij wagenpark", meldt de organisatie.

01 februari '23 (11:07)

Meer nieuwe auto's verkocht in januari dankzij beschikbaarheid chips

Afgelopen maand zijn meer nieuwe personenauto's verkocht dan een jaar geleden. Volgens cijfers van brancheorganisaties BOVAG, RAI Vereniging en dataspecialist RDC werden in januari 2023 6,5 procent meer nieuwe auto's verkocht dan in januari 2022. Computerchips en andere onderdelen zijn iets beter beschikbaar dan in de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat ook de levering van nieuwe auto's meer op gang komt.

01 februari '23 ( 8:25)

Vrachtwagenfabrikant DAF bouwt recordaantal trucks

De Nederlandse truckfabrikant DAF heeft vorig jaar een recordaantal van 68.000 trucks geproduceerd, 8000 meer dan in het voorgaande jaar. "Ondanks de materiaaltekorten die vorig jaar de gehele automotive-industrie troffen, kon DAF zijn productie voortzetten en zelfs verder verhogen", maakte het bedrijf bekend.

01 februari '23 ( 7:49)

Code geel om windstoten in noorden en noordwesten

In het noorden, noordwesten, aan zee en op het IJsselmeer is er woensdag vanaf ongeveer 10.00 uur plaatselijk kans op zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

31 januari '23 (14:43)

Fietser overleden door aanrijding met vrachtwagen in Rotterdam

Een fietser is dinsdag overleden door een aanrijding met een vrachtwagen in Rotterdam-Charlois, bevestigt de politie na berichtgeving van Rijnmond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

31 januari '23 (13:31)

'Daling gebruik deelscooters Felyx niet alleen door helmplicht'

Deelscooterbedrijf Felyx ziet in januari een lichte daling in het gebruik van deelscooters. In december vorig jaar liet het bedrijf weten dat deelscooters die 25 kilometer per uur rijden vanwege de helmplicht mogelijk minder gebruikt zullen worden. Felyx zegt dinsdag dat de daling deze maand was te verwachten, maar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken.

31 januari '23 (11:25)

In augustus acht dagen verkeershinder op delen A4 en A10 Zuid

Vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid zijn de snelwegen A4 en A10 Zuid in augustus acht dagen dicht van knooppunt Badhoevedorp tot de oprit S109 RAI. Aan de zuidkant van Amsterdam kan daardoor verkeershinder ontstaan. Dat meldt Rijkswaterstaat.