Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eén miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Eén miljoen kilo zout gestrooid op de Nederlandse wegen
Rijkswaterstaat heeft zondag aan het eind van de middag al 1 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen in de aanloop naar code oranje vanwege de gladheid, meldt de verkeersoverheidsdienst op Twitter. "Vermoedelijk zijn we nog wel de hele nacht en avond bezig met strooiacties, tot dat de temperatuur in de loop van de nacht hopelijk weer boven nul komt", laat een woordvoerster weten.

Sinds 17:00 uur geldt in de provincies Zeeland en Zuid-Holland code oranje vanwege ijzel door neerslaggebieden. Die gebieden breiden uit naar de rest van het land, waar vanaf latere momenten code oranje zal gelden. Op de diverse plekken waar Rijkswaterstaat strooiwagens heeft staan, is het "een drukte van belang" om uit te gaan rijden, aldus de dienst. In Zeeland komen al buien het land binnen en is al gestrooid, in Zuid-Holland zijn ook al strooiacties opgestart. Bij neerslag kan het laagje water dat op het zout valt weer bevriezen bij temperaturen onder nul. Daar moet dan een nieuw laagje zout op gestrooid worden, legt een woordvoerster uit.

Zondag rond 17:50 uur heeft Rijkswaterstaat al 1.061.623 kilo zout gestrooid en daarbij ruim 14.000 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op ruim 19 miljoen kilo zout en ruim 300.000 gereden kilometers. Rijkswaterstaat meet met honderden kastjes langs de weg en via sensoren in de wegen of er gestrooid moet worden.

IJzel 

Door de ijzel kunnen wegen, bruggen, fiets- en voetpaden glad worden en is de kans op ongelukken groot. Vanuit het westen moet verkeer vanaf 17.00 uur rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden door ijzel. Kleinere wegen kunnen onbegaanbaar worden en mogelijk worden afgesloten. De kans bestaat dat er vertragingen ontstaan op de weg en dat openbaar vervoer of vliegverkeer uitvalt. Het neerslaggebied trekt van het zuidwesten naar het noordoosten.

Mensen wordt geadviseerd om weerberichten te volgen, langzamer te rijden en afstand te houden en eten, drinken en warme kleding mee te nemen als ze de weg op gaan. Op rijkswaterstaatstrooit.nl kunnen actuele wegdektemperaturen gecheckt worden en kun je zien waar op dat moment gestrooid wordt.

Verbindingswegen 

Ook de ANWB waarschuwt voor gladde wegen door ijzel. Met name op binnenwegen en N-wegen, maar ook binnen de bebouwde kom, kunnen er risico's zijn. Zo kunnen verbindingswegen glad zijn, omdat daar soms scherpere bochten zijn. De ANWB adviseert daar langzamer te rijden. Enkele andere tips van de ANWB: houd afstand, kijk ver voor je uit, trek rustig op en blijf alert, ook met winterbanden.

Door: ANP 

27 januari '23 (12:48)

Extra bussen van en naar Berregse Vastenavend

Zaterdag 28 januari 2023 is de start van het Berregse Vastenavend. Behalve op deze dag rijden op andere dagen (zaterdag 4 februari, zaterdag 11 februari, vrijdag 17 februari, zaterdag 18 februari, zondag 19 februari en maandag 20 februari) overdag, 's avonds en 's nachts extra bussen. Dat meldt Arriva.

27 januari '23 (12:10)

Klimaatactivist mag van rechter niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

27 januari '23 (11:01)

Extinction Rebellion praat vrijdag met OM over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

27 januari '23 ( 8:11)

Bijna alle medewerkers Lightyear verliezen hun baan

Bijna alle medewerkers van zonneautomaker Lightyear verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Dat bedrijfsonderdeel bood werk aan ongeveer 620 van de 650 medewerkers. De rechter in Den Bosch heeft een curator aangesteld en die zal komende tijd gaan kijken of er bijvoorbeeld nog een doorstart in zit.

27 januari '23 ( 7:15)

Nog geen besluit Den Haag over maatregelen rond blokkade A12

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over maatregelen om een aangekondigde blokkade van de snelweg A12 te voorkomen. De zogenoemde driehoek van burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie, is niet bij elkaar gekomen. "Op dit moment hebben we er niets over te melden", laat een woordvoerster van burgemeester Jan van Zanen weten.

26 januari '23 (22:43)

Prijsplafond van 100 dollar per vat Russische diesel overwogen

De ambassadeurs van de 27 EU-landen spreken vrijdag in Brussel over een prijsplafond voor de import van Russische olieproducten als diesel en stookolie. De Europese Commissie stelt een maximumprijs voor van 100 dollar (92 euro) per vat premium Russische olieproducten zoals diesel en 45 dollar (41 euro) per vat voor 'mindere' producten zoals stookolie.

25 januari '23 (12:11)

Eerste deel werkzaamheden fietspad F200 tussen Haarlem en Amsterdam afgerond

De F200 is een nieuw fietspad tussen Haarlem en Amsterdam. Het werk aan het eerste deel van deze langgerekte fietsroute is in december afgerond. Deze werkzaamheden begonnen in Amsterdam en eindigden in Halfweg. Het andere deel (het fietspad tussen de Weerenbrug en restaurant De Zoete Inval) wordt op korte termijn aangepakt. Dit meldt de gemeente Haarlemmermeer.

25 januari '23 ( 8:32)

Laadpalenbedrijf Park 'n Charge krijgt 1,6 miljoen van Rabobank

Rabobank steekt 16,4 miljoen euro in de Nederlandse laadpalenexploitant Park ‘n Charge. Park ‘n Charge wil zijn netwerk van 6000 laadpunten door heel Nederland met deze financiering in de komende twee jaar meer dan verdubbelen.

25 januari '23 ( 8:11)

Door chiptekort is Europese verkoop bedrijfswagens gedaald

In de Europese Unie zijn vorig jaar flink minder nieuwe bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkocht. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA is dit vooral te wijten aan de leveringsproblemen omdat autofabrikanten kampten met tekorten aan onderdelen, waaronder computerchips.

24 januari '23 (18:52)

Moederbedrijf DAF haalt recordwinst door grote vraag naar nieuwe trucks

De Amerikaanse vrachtwagenbouwer PACCAR heeft afgelopen jaar een recordwinst behaald. Het moederbedrijf van DAF had zowel in de Verenigde Staten als in Europa veel vraag naar nieuwe trucks. In de VS kwam dat door een verouderd wagenpark dat aan vervanging door schonere vrachtwagens toe is. DAF had vooral wind mee door de aantrekkende economie na een aantal coronajaren.